Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: [OT] Deckard - człowiek czy repuś ?
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

[OT] Deckard - człowiek czy repuś ?

No właśnie. Jak Wy sądzicie, bo ja, nawet po obejrzeniu director's cut, myślę, że był jednak człowiekiem. U Dicka był nim z pewnością, z kolei Scott twierdzi, że jest to replikant. Oczywiście, jeśli jest replikantem, to cały film nabiera innego zupełnie wymiaru. Wciąż jednak uważam, że są dowody na to, że był człowiekiem. Zapraszam do dyskusji. Smile
2004-04-18 23:44:29
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Delano
I ain't that good.

First Lieutenant

Hmmm. Zawsze uważałem, że dowód z jednorożcem jest niepodważalny (na to, że jest replikantem).
2004-04-18 23:59:46
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1570404 Odpowiedz z cytatem
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

no tak

to jest argument kluczowy. Ale... Smile
2004-04-19 00:15:29
Qvintoo
Watashi baka desu

First Sergeant

Skoro sam pracowal w policji to musial przechodzic testy. W ksiazce mamy do czynienia z dwoma komisaritami, ludzi i replikantow. Deckard nalezy do komisariatu ludzi. I to jest bankowe. aha. Jakby byl replikantem to by nie mial problemow podczas konfrontacji silowych z innymi androidami.
2004-04-19 07:09:36
Gothmog
Liberate tute me!

Staff Sergeant

W ksiazce Dick unikał siłowych konfrontacji miedzy naszym bohaterem a andkami. W filmie była ich jak dla mnie za duzo i za duzo Deckard wytrzymywal ciosow - zwykly czlowiek - wg mnie - nie mialby szans. Ktos moze powiedziec, ze jesli byl andkiem to walka z drugim podobnym bylaby wyrownana, a w filmie na pewno tak nie bylo. Trzeba wziasc poprawke na to ze Deckard nie wiedzial ze jest replikantem i moze nie wykorzystywal swoich mozliwosci na maxa. Tak wiec wg mnie zarowno w filmie i ksiazce Deckard to replikant...
2004-04-19 08:31:07
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1948849 m_swiatek Odpowiedz z cytatem
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Co to k** jest DECKARD ?!
Jestem strasznym ignorantem i NIE WIEM. Ale tak jakby ... nie obchodzi mnie to, obchodzi mnie jedynie, że ciagle powstaja nowe OFF TOPY !!
Zaraz ja założe temat czy Nowa Godzilla fajnie wygladała bo miała łapki jak Obcy z 4, albo że Enterprise mi przypomina latającą piłę tarczową.
No Razz:RazzRazz
2004-04-19 08:56:52
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Delano
I ain't that good.

First Lieutenant

Rogue - rozumiem, że to żart :)

Deckard mógł mieć właściwości fizyczne zwykłego człowieka, właśnie by się nie zdemaskować przed samym sobą.

W temacie testów na policji - jego szefowie musieli wiedzieć, że jest repem, bo ktoś go w tej policji zainstalował. No i dzięki temu mogli ustawiać testy.

Natomiast jeśli chodzi o podobieństwo ludzi do repów - w scenariuszu Peoplesa jest fajny dialog na temat replikanta, który zginął w korporacji Tyrella: "Po trzech godzinach sekcji nadal myśleli, że tną człowieka" Smile
2004-04-19 10:04:53
Suchy
F161

MODERATOR

Na oficjalnej stronie filmu bylo kiedys info potwierdzajace, ze D. jest replikantem (no i poza tym scena z jednorozcem). No a u Dicka bylo to chyba tak ujete, ze nikt na dobra sprawe nie wie do konca kim jest, chyba ze po tescie na wstrzymywanie oddechu Wink
2004-04-19 11:17:33
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Schamann
...but there are

First Sergeant

ja poproszę o jakis mądry i logiczny elaborat na temat sceny z jednorożcem. Nie to, żebym nie wiedział kto to jest D., czy co to jest jednorożec. Pamiętam też umiarkowanie dobrze, samą scenę, ale.....

za cholerę nie potrafię sobie przypomnieć nic, co by było [b]dowodem[/b], na replikantność D.

wskazówką, podpowiedzią, poszlaką - to może, ale jeżeli tam jest gdzieś jednoznaczny dowód, to ja proszę o wskazanie z uzasadnieniem, bo nie dostrzegłem, albo nie pamiętam Smile
2004-04-19 12:33:06
Delano
I ain't that good.

First Lieutenant

Elementarne Smile :
1) Deckard ma sny o jednorożcu, o których nikomu nie mówi
2) Gaff podrzuca mu "na do widzenia" jednorożca z origami

ergo Gaff zna sny Deckarda. Może je znać tylko dzięki temu, że ma dostęp do wspomnień i osobowości zaimplementowanej Deckardowi. Podrzuca mu jednorożca, żeby wskazać, że wie, ale na razie nic nie robi w tej sprawie Smile
2004-04-19 12:59:58
Ender

MODERATOR

Inaczej:

1. Deckard spotyka Graffa
2. Deckard widzi jak Graff robi jednorozca
3. Deckard zyjac w stresie (taka praca), ma sny w ktorym mu sie merdaja rozne pojecia

ergo Deckard jest zwyklym czlowiekiem, ktory ma zbyt stresujaca prace....

oczywiscie to naciaganie faktow i nadinterpretacja, ale jestem niewyspany i cos musialem napisac :)

i jeszcze jedno:
http://www.brmovie.com/FAQs/BR_FAQ_Deck-a-Rep.htm
2004-04-19 15:05:23
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Delano
I ain't that good.

First Lieutenant

No nie wiem, nie przypominam sobie, by Deckard widział składanie jednorożca, aczkolwiek mogę się mylić. W sumie ciekaw jesem czy inne origami Gaffa też nawiązywały jakoś do replikanctwa Deckarda... oddam się tym rozmyślaniom przy najbliższym oglądaniu BR.

Ponadto repowi też mogłyby się merdać we śnie różne pojęcia, więc to nie jest niezbity dowód Smile
2004-04-19 15:12:24
Ender

MODERATOR

Nie widzial. To taka nadinterpretacja.
W sumie nie wiadomo jak czesto mial sen z jednorozcem i moze ten sen opowiadal komus.... Graffowi? I wlasnie dlatego ten dal mu ten papierek itp.

A tak powazniej, to mis ie wydaje ze to jest dowod ze byl replikantem, i ze Graff o tym wiedzial.
2004-04-19 15:16:29
J.Vasquez

Captain

Deckard na pewno jest replikantem, motywu jednorożca nie da sie obalic, powiedział nie powiedział o sanch, obojetne, gdyby tak bylo pokazaliby to w filmie i nie byłoby problemu.
Zreszta to byłoby bardzo wygodne, repl. w policji zabijałyby swoich a jakby któremus "coś" sie stalo możnaby bez zalu go wyrzucić Smile I jakiekolwiek testy o niczym by nie świadczyły, w koncu wszystko da się sfałszować.

Co do graffa to on mówi zdaje sie cos takiego na końcu o Roy'u, że "szkoda ze nie żyje..ale swoja droga kto z nas (żyje)" co chyba jest kolejnym dowodem...albo mi sie tylko wydawało Smile
2004-04-19 21:17:48
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Delano
I ain't that good.

First Lieutenant

Gaffa, moi drodzy, Gaffa. Graf był Zeppelin :)

A jego ostatni text faktycznie może się odnosić do replikanctwa Deckarda, aczkolwiek pasuje też do drugiej wersji (znacząc "Któż z nas, ludzi, naprawdę żyje" - niejako zrównując życie Rachel z życiem ludzkim, pewnie znowu nadinterpretacja).
2004-04-19 23:25:37
Ender

MODERATOR

e tam, czepiasz sie.
Graf to byl szef Szkoly Bojowej Smile
2004-04-20 09:50:08
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

[blockquote] e tam, czepiasz sie.
Graf to byl szef Szkoly Bojowej Smile[/blockquote]

SB dala ci w kosc, co Ender?
2004-04-20 09:56:48
Ender

MODERATOR

Ano.... ciekawy epizod w zyciu, ktory zastepuje dziecinstwo. Wystaarczy zobaczyc co sie stalo z tymi co zostali na Ziemi, Petra, Groszek, Achilles.... chociaz nie, G i A nie mieli dziecinstwa....
2004-04-20 10:02:40
Suchy
F161

MODERATOR

Wczoraj po dluzszej przerwie odpalilem sobie BladeRunnera DC. Scene z jednorozcem interpretuje jednoznacznie i mysle ze nie ma w niej przypadku. W scenach pojedynkow, o czym tez troche zapomnialem dostawal rzeczywiscie srogi lomot, nie do wytrzymania moim zdaniem przez czlowieka.

Ale jak to u Dicka, nigdy nic do konca nie wiadomo. W "TotallRecall" bazowanym na opowiadaniu P.K.D. tez nie wiadomo czy to real czy nie, w "Impostorze" tez nie wiadomo, kto jest czlowiekiem, a kto nie, w "3 stygmatach Palmera E." tez nie wiadomo i w wielu innych tez nie.
Pare dni temu zaczalem czytac Dickowe "Wolne radio Albemuth". Zobaczymy komu tam zrobi pranie mozgu Smile
2004-04-20 10:44:32
Ender

MODERATOR

A czytales Przez ciemne zwierciadlo?

Poz aopowiadaniami, IMHO najlepsza ksiazka Dicka. Przynajmnij mi sie najbardziej podobala. I zakrecona na maksa.
2004-04-20 11:00:35
Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu