Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: 1, 2, 3, 4, 5  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: MATRIX
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

MATRIX

Wlasnie wrocilem z kina z nowego MATRIXA Smile
Lubie takie senase typu "minute po polnocy" - potem drogi puste i sie dobrze do domu wraca... ale nie dzis... "paly" dostaly chyba jakiejs korby przed wizyta prezydenta zaprzyjaznionego mocarstwa... dwa razy schaltowali kogos tuz przedemna a mnie pod samym domem (do 3 razy sztuka jak to mowia)... na szczescie nie byli zbyt upierdliwi (nie pytali czy mam apteczke, gasnice, trojkat czy jakakolwiek z tych innych niepotrzebnych rzeczy ktorych nie woze ze soba) i po stwierdzeniu zem trzezwy puscili mnie :)

Wrocmy do MATRIX'a:
Pierwsze co rzucilo mi sie w oczy to po prostu straszliwy ANALFABETYZM ludzi ktorzy robili napisy do filmu... co za debile... BLEDOW jest w nich od groma co drugie "l" jest "ł" co drugie "ż" "ź" - paranoja jakas... blad na bledzie bledem pogania... merytorycznie takze daleko od poprawnosci w wielu miejscach! Pewnie dostali kopie raptem dwa czy trzy dni temu i mieli malo czasu... ale to ich nie tlumaczy... NAPISY SA TRAGICZNE! W pewnym momecie zmusilem sie zeby przestac je czytac (bo jak film z napisami to czlowiek przelatuje je wzrokiem automatycznie) i skupic sie na tym co mowia.

Film... coz... mialem pewne obawy - czytalem ze fabula jest niepotrzebnie zakrecona i zamotana... balem sie czy tworcy nie przedobrzyli. FABULA RZADZI - jest znacznie bardziej zaskakujaca niz w pierwszej czesci i to zakonczenie... miodzio. Juz nie moge sie doczekac na "trojke" zeby zobaczyc jak to dalej rozwina!

Walki nieco mnie rozczarowaly - nie sa zle - po prostu "po jedynce" te same klimaty choc w wiekszej skali az tak nie wciskaja w fotel. Natomiast poscig na autostradzie jest doprawdy rewelacyjny, Zion tez fajnie zrobiony!

Podsumowujac znajdziecie w filmie chyba wszystko czego oczekujecie: bijatyki i strzelaniny w klimatach "jedynki", zajawiajaca fabule, watek milosny miedzy Neo i Trinity, i zakonczenie ktore mnie osobiscie bardzo sie podobalo!

DO KINA MARSZ !!!
2003-05-23 01:39:53
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

A jak z muza ??

Starsznie mi sie podoba ta z zapowiedzi - zajebista jest. Za to teledysk do filmu ..bodajże P.O.D czy coś takiego moim zdaniem do piet nie dorasta "Rock is Dead" Mansona.
Czy w "Reaktywacji" są takie kultowe motywy, jak np. w jedynce o ile sie nie myle w scenie gdy Morfeusz pokazuje Neo na ulicy taką fajną laskę która okazuje sie byc agentem. Jeśli tak, to już lubię ten film Very HappyVery Happy
Pozdr
2003-05-23 07:10:02
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

jeszcze 12 godzin !

No no, rozpaliłeś mnie Ciacho, na szczęście mam zarezerwowane bilety na dzisiejszy seans Very Happy. Wcześniej jednak muszę pojechaćdo szkoły Sad a póżniej wpaść na sesje CyberPunka Very Happy.

Dobrze że, jak mówisz, fabuła jest na poziomie. Obawiałem się że kontynuacja bedzie tylko popisem efektów specjalnych itp.
Jak wrucę z kina to podziele sięz wami moją opinią( w poniedziałek Razz)
2003-05-23 07:21:14
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

Ja wybieram sie dopiero jutro (sobota)...

... ale mam pewne obawy. Z tego co czytam, wiekszosc ludzi strasznie negatywnie ten film ocenia. Zobaczymy...
2003-05-23 09:33:31
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Ja tez mam się jutro wybieram na Matrix... nie, zaraz, znaczy sie na mature ustną z historiii RazzRazzRazz Na jedno wychodzi ..muahaha....
Pozdr
2003-05-23 09:55:24
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
Gothmog
Liberate tute me!

Staff Sergeant

MATRIX zajebiste doznanie!

Własnie powrocilem z kina - jestem pod wrazeniem i chetnie obejrzalbym film raz jeszcze bo nie do konca wszysto w nim zalapalem.
Pierwsza polowa filmu mnie bardzo rozczarowala - jakos nie potrafilem wczuc sie w klimat - moze dlatego, ze po glowie wciaz chodzila mi pierwsza czesc. No i te sceny walki przez pierwsza godzine filmu byly jakies dziwne - jakby ktos wlozyl je na sile do filmu na zasadzie - no niech widz sobie popatrzy jak cos blyska na ekranie. Stwierdzam - za duzo to niezdrowo! Walka Neo z kupa agentow byla jak dla mnie idiotyczna i pomyslec ze wydali na nia 40 mln dolcow...
Potem film sie stopniowo rozkreca - fabula sie gmatwa niebywale - wiele nowych watkow, ale calosc trzyma sie kupy. Muza staje sie wrecz rewelacyjna, sceny lepiej dopracowane i lepsze dla oka. Akcja przyspiesza, wiele zaskakujacych zwrotow itp.
To co mnie najbardziej zaskoczylo to wlasnie fabula - zmusza do myslenia i to jest rewelka!!! Zakonczenie bardzo mi sie podobalo - juz nie moge sie doczekac do Rewolucji!
Podsumowujac - doznanie pierwszorzedne - wlasnie slucham muzyki z filmu i chyba MATRIX uwiezil mnie na dobre Wink
2003-05-23 22:29:26
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1948849 m_swiatek Odpowiedz z cytatem
Misiek

Lance Corporal

A ja kurcze jakoś...

...nie mogę się przekonać. Obejrzałem. Dosiedziałem do końca. I wyszedłem zawiedziony. Po pierwsze walki. Są co prawda bardzo ładne ale są bez przerwy. Odnosiłem wrażenie że brakuje tylko napisu mówiącemu na której planszy jesteśmy. Neo idzie cos załatwiać i ma być sprawdzony - walka. Neo rozmawia - walka. W wyniku rozmowy idzie gdzieś znowu - kilka gadek (tym razem niezłych) - walka.
Uciekają - pościg - walka. I tak cały czas.
Poza tym trochę zawiódł mnie Zion i mieszkańcy. (np maja co prawda statki o napedzie antygrawitacyjnym, ale nie mają mydła ani nici - widzieliście mundury?).
Film miał parę niezłych pomysłów, ale niestety moim zdaniem został rozmieniony na teledysk.
2003-05-24 20:54:12
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

podpisuje się pod Miskiem, jak dla mnie to też jest staowczo za dużo walk, tyle żemnie drażniło jak Neo walczy z 10 gośćmi, chwilę póżniej z 20 , 50 , 100 itd. nuuudyyy. Za bardzo bajkowy zrobił się ten film, brakuje mi tu scen takich jak parter wierzowca w jedynce itp. poza tym muszę czekać na 3 część aby zobaczyć cycek Trinity;) ;p
2003-05-25 14:03:30
Ender

MODERATOR

Tez dopisuej sie do tego co napisal Misiek

Walki, duzo walki, i Smithowie, wiecej Smithow...
lekki przesyt. Wydarzenia zmuszaja do myslenia, ale... fabula jakas taka rwana. Sprobujcie w myslach w kilku zdaniach opowiedziec sobie fabule drugiej czesci.
Scena z orgia z Zionie zostala dodana chyba po to by sutki na ekranie przyciagnely malolatow do kina.
Chwilami za bardzo przegadany, niektore teksty dobijaly jak sie je po raz kolejny slyszalo:
"zdarzylo sie to bo sie zdarzyc musialo bo inaczej by sie nie zdarzylo" (czy cos takiego). Masakra.
Kilka niezlych scen, fajne postacie. IMHO gorszy od jedynki, ale do obejrzenia. Moze po 3 czesci zostanie lepiej oceniony Smile)

Jeszcze jedna rzecz: tlumaczenie. Dizajs. Napisy, o czym pisal Ciacho, tragiczne. Bledy, literowki i zle tlumaczenie. Brakuje niektorych tekstow, inne sa tragicznie przetlumaczone. Czasami zabawnie IMHO rzadzi dialog Neo z senatorem (czy kims tam):
- Zejdziesz ze mna do sterowni
- Tak
- To fajnie (w oryginale koles powiedzial: "good")

Pozdrawiam
2003-05-26 12:11:16
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

co do orgi w Zioie, czy nie kojarzy wam się z orgiami z Dune (F. Herbert) ?

Wytrwali (ja byłem zmuszony) mogli po napisach końcowych obejrzeć trailer 3 część (gdzie notabene jest jeszcze więcej a. Smithów Razz),coś mi sięwidzi że3 częśćbędzie jednym z tych ostatnio powstających filmów które całą fabułę opierają na scenach bitewnych. A szkoda, bo taki gatunek zaczyna się powoli "przejadać".

Ps. pewnie już słuszeliście o tym że bracia Wachoscy zaporzyczyli pomysł z (i tu zabardzo nie pamiętam ani tytułu ani autora) książki polskiego pisarza. Ostatnio na nowo zostało to przypomniane (prg.UWAGA - tvn), brat pisarza zamierza wystąpićdo sądu o odszkodowanie.
2003-05-26 12:34:41
Ender

MODERATOR

Tiaaa....

Ponoc z "Robota" Snerga. Nie kojarze ksiazki, wiec nie wiem na ile jest to zerzniete a na ile podobny pomysl....

Orgia z Zionie kojarzyla mi sie z poczatkowymis cenami filmu "Blade" - czekalem az z sufitu zacznie krew leciec Smile)

Dodane:
Chyba chodzi o jakies opowiadanie Snerga, ponizej link reklamy opowiadan, wsrod ktorych powinno byc to od "matrixa"
http://www.info-art.com.pl/lib/snerg.html
2003-05-26 13:05:09
Kolabor
Uuuuu...

Major

apropo matrixa

sciagnalem se niedawno z kazaa Reaktywacje, ale huj Sad nie chce dzialac, a jak chociazby nacisne na ten plik filmowy, to komp mi zwlania o 90%. a gowna skasowac sie nie da :(

ktos wie co moge w tej sytuacji zrobic?
2003-05-26 13:19:08
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 1935635 Odpowiedz z cytatem
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !

Captain

do Kolabora

zapuscic program ScanDiks - dokladny, niech przebada wszystkie patycje, powinno pozniej spokojnie sie dac to wykasowac.
Ew. mozesz to skasowac z DOSa ale i tak polecam najpierw ScanDiska.

/edit
na przyszlosc polecam: http://groups.google.pl/grphp?hl=pl
2003-05-26 13:32:09
Kolabor
Uuuuu...

Major

a po polsku ma to swoja jakas odmiane? do w moim XP home idioton (tzn. edition Wink) nie ma czegos takiego jak ScanDisk Very Happy jest tylko defragmentacja dysku i oczyszczanie dysku :/
2003-05-26 16:22:02
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość 1935635 Odpowiedz z cytatem
Majkel
THIS TIME IT'S WAR !

Captain

ty zawsze masz problemy Very Happy
Moj komputer -> zaznacz partycje -> prawy przycisk, wlascowosci, zakladka "NARZĘDZIA" -> i tam to jest....

A inna sprawa (jesli to XP) jaki jest system plikow (mozna to sprawdzic we wlasciwosciach partycji)? Moze po prostu twoj brat (czy ktos tam inny) sciganal ten plik, i tylko on (z jego konta w XP - jesli systemem plikow jest NTFS) moze ten plik skasowac...

Ale jesli jest to wina jakiegos bledu systemu plikow to Scandisk pomoze...
2003-05-26 16:45:23
anika

Corporal

[red]Byłam ,widziałam ....jestem zawiedziona.
Miałam nadzieje,ze Matrix 2 mnie zaskoczy,że to będzie COŚ .
Poza kilkoma fragmentami( pościg na autostradzie,walka w zamku w górach,Zion-wygląd) film niczego ciekawego nie wnosi.

Nie będe wyczekiwac trójki,jestem zawiedziona.

p.s. -jesoooo,jak oni sie postarzeli w tym filmie...nie sądzicie ?Tri jest tragiczna Sad
[/red]
2003-05-26 19:03:38
Ender

MODERATOR

Imho

Tri zawsze byla tragiczna. Mogli jakas laske wybrac do tego filmu, byloby przynajmniej na co popatrzec....
Wink
2003-05-27 11:28:52
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

MATRIX CD

Widze ze przewazaja raczej negatywne opinie wiec skrobne jeszcze pare slow w obronie tego filmu i napisze takze co mi osobiscie sie w nim najbardziej nie podobalo.

CO MI NIE PODESZLO:

- Koszmarnie kulawe, cienkie merytorycznie i pelne OKROPNYCH literowek napisy... no kurde jak bym mial na to 24 godziny czasu to na 100% zrobilbym lepsze... ale to zarzut do "rodakow" a nie do filmu czy jego tworcow.

- Walki... jest ich duzo i sa pelne zwolniene ale... sa jakies takie koszmarnie "sztywne"! Przypomnijcie sobie pierwsza walke Neo z Morfeuszem... pelna szybkich kopniec, kopniec obrotowych - pelna dynamiki. Walki w drugiej czesci pelne sa "machania rekami" i badziewnych efektow typu komputerowo makszona "gwiazdka na jednej rece" - generalnie ich choreografia jest kulawa :(

- Malo strzelanin, gdyby polowe scen "sztywnej" walki wrecz zastapic scenami rozwalki wyszlo by to filmowi na lepsze.

- Scena na poczatku gdu "Nabuchanazor" (czy jak to sie tam pisze) wlatuje do Zionu... "Drzwi" pilnuje tam taki dziwny humanoidalny robot z wielkimi giwerami... ale badziewny efekt kojarzacy sie z sedzia dredem czy starym "robochlopem" :(

- Zion generalnie OK... tylko czemu oni tam bez butow laza?! Wybudowali miasto gleboko pod dziemia a butow nie potrafia wyprodukowac?! "Dyskoteka" tez raczej nie pasuje... kojarzy sie raczej z jakims klubem w Miami... nie mam nic przeciwko przsswitujacym sutkom na ekranie Smile ale ta scena po prostu jakos nie pasuje.

- To co drazni Endera: "odbijanie" sie tekstow w stylu "zdazylo sie bo zdzyc sie musialo" - taki jest KLIMAT tego filmu i tego typu tekstow jest sporo - ale generalnie jesli raza to tez w moim odczuciu bardzo duzo w tym winy BADZIWNYCH napisow.

Generalnie film "cierpi" na to co dotyka wszystkie serie gdzie po pierwszej czesci postanowiono ze powstana DWIE kolejne (obcy sie tego wystrzegl bo nikt krecac kolejna czesc nie planowal powstania dlaszej) - po prostu film nie ma zakonczenia - akcja zostaje nagle urwana w polowie co jest dosc denerwujace - druga i trzecia czesc nalezy w zasadzie traktowac jako "jedno" (to samo jest w przypadku starych dobrych "star warsow").

Co do oskarzen o plagiat to moim zdaniem jest to BZDURA. Zawsze gdy ktos odniesie sukces i zrobi kase znajdzie sie jakis przegrany frajer co chcialby tez na tym skorzystac i wtedy wlasnie pojawiaja sie tego typu oskarzenia. Autorke Pottera tez ostatnio oskarzano o plagiat... Nawet jesli "cos sie pokrywa" to tez jeszcze nie swiadczy o plagiacie - jak pokazuja badania historyczne luk wynaleziono oddzielnie od siebie na dwu kontynentach w tym samym czasie... Generalnie jesli ktos oskarza Wachowskich o plagiat to w moim odczuciu jest po prostu naciagaczem ktory chce uczknac pare dolcow z ich sukcesu finansowego...

Trinity... a mnie sie ona podoba Smile - Moss to nie jest jakas super pieknosc, ale nie szkodzi - ma to "cos" - jakiegos takiego trudnego do zdefiniowania "diabelka w spojrzeniu" ktory sprawia ze mi sie podoba.

Generalnie nawet jesli sam czuje niedosyt i zgadzam sie ze film moglby byc lepszy to jednak uwazam ze jest kawal rzetelnego kina SF. Film jesli nie jest wysmienity to na pewno jest bardzo dobry i wart obejrzenia w kinie - ja sie chyba wybiore jeszcze raz jak sie tylko ta fala tlomow przewali.
2003-05-27 14:08:42
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Ender

MODERATOR

Kilka slow (w tym o Animatrixie...)

co do plagiatu - owszem, gdyby za matrixem nie stala kasa, nikt by o plagiacei nie pisal. nie wiem na ile jest matrix podobny do owego opowiadania, ale sa filmy podobne (13th floor, existenz), wydaje mi sie z eopowiadania gdzie roboty rzadza, gdzie istnieja siwaty wirtualne itp. itd....

- pseudofilozoficzne teksty - jest ich IMHO za duzo (i nie chodzi o napisy, staralem sie ich nie czytac, sa masakryczne....)

- co do zarzutow wobec scen walk, zgadzam sie z Ciacho

- Zion - coz, ten robot przypomina to co bylo w animatrixie (second renessaince part 2?) - ogolnie historyjki z animatrixa sa troche naiwne, dzizajs, idea odciecia calej kuli ziemskiej od slonca, by pozbawic roboty energii jest beznadziejna - zwlaszcza ze podczas "wojny" uzywano broni atomowej. A animatrix jest chyba oficjalnym dodatkiem do swiata Matrixa... szkoda

- po trzeciej czesci, jesli beda sensowne i spojne wyjasnienia, zawiazanie akcji itp. itd. moze bedzie calkiem fajnie Smile tzn. druga czesc bedzie sie ocenialo jako fragment calosci.. bo teraz to jest jakis urywek.

Film jest wart obejrzenia w kinie. Jednak wiele scen jest widowiskowych, dzwiek tez jest niezly. Na pewno straci wiele w ogladaniu na DVD, o divxie nie mowiac. Ale nie jest to taka rewelacja jaka byla czesc pierwsza.
2003-05-27 14:18:11
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Oooo a najważniejsze, o co chcialem sie spytać - napiszcie coś o MONICE BELLUCI Very HappyVery HappyVery Happy
2003-05-27 15:24:04
Strona: 1, 2, 3, 4, 5  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu