Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Co Enderowi nie pasuje w A3 :) i czy Bishop to zdrajca :)
Suchy
F161

MODERATOR

Co Enderowi nie pasuje w A3 :) i czy Bishop to zdrajca :)

Zeby nie rozmywac topicu o kolonistach :)

Cytat:

Dlaczego nie traktowac jej jak kontynuacji?
- "zaplodniona" ripley
- rozbicie sie sulaco
- slady kwasu na kapsule - wyglada na to ze pozwoliliobcemu lazic po statku po wywaleniu krolowej... nie sprawdzili czy gdzies jajnie ma.. no bez jaj, nie robcie znich idiotow
- facehugger w kolonii - (kolejne jajo...)
- bezposrednia lacznosc - i to z planety, ktora byla jakims starym wiezieniem....

po prostu nie podobaja mi sie te pomysly. Wole wierzyc, ze historia z 3 czesci wydarzyla sie z innymi bohaterami, i jest to zupelnie inny watek w swiecie obcego (bo sam film jest niezle zrealizowany, ale sposob wjaki starano se polaczyc to z druga czescia baaardzo mi nie odpowiada)

Narazie jestem w pracy, jak bede mial chwile to przytocze kontrargumenty Wink
2003-05-15 12:33:40
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Surtsey

Lieutenant Colonel

to

prwda, że w A3 jest mnóstwo rzeczy nie pasujący do świata obcego z A2, np motyw z łącznością, o ile się domyślam, Fiorina byładalej od ziemi, a przecież z rozmowy Lydeckera z tym drugim kolesiem jasno wynika, że wiadomość na ziemie idzie 2 tygodnie i zawsze brzmi : 'żadnych pytań'. A tutaj osiemdziesiątka piątka wysyła pytanie na ziemię i po paru minutach, mamy odpowiedź. Choć nie wykluczone, że odpowiedź nadała Patna.

Dalej trochę nieprawdopodobne jest, ze Ripley, której instynkt samozachowawczy nasilił się do potęgi nie sprawdziła pokładu Sulaco

Poza tym skąd te jaja ? Na to też nie ma racjonalnych przyczyn, choć wg mnie, zanim królowa wyszła z kryjówki, mogła błyskawicznie te jaja złożyć.

Tyle
2003-05-15 12:49:03
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

Cytat:

- "zaplodniona ripley"

No zaplodniona. I co w tym zlego :)

Cytat:

- rozbicie sie sulaco

Uleglo uszkodzeniu, dokladnie opisane w nowelizacji jak, nie ma sensu sie rozpisywac. Co tutaj ma byc nie tak?

Cytat:

- slady kwasu na kapsule - wyglada na to ze pozwoliliobcemu lazic po statku po wywaleniu krolowej... nie sprawdzili czy gdzies jajnie ma.. no bez jaj, nie robcie znich idiotow

Slady kwasu sa od zranionego facehuggera. TEZ OPISANE w nowelizacji. A co do sprawdzania ukrytych SP... Bishop zdrajca ukryl je gdzies na dropie. A ripley niby jak miala przeszukiwac sulaco. Byl to dla niej zupelnie obcy statek. Ci ktorzy powinni go znac byli martwi, albo jak Hicks czy Bishop do niczego sie nie nadawali w tym momencie

Cytat:

- facehugger w kolonii - (kolejne jajo...)

Tutaj nie wiem o co chodzi... :)

Cytat:

- bezposrednia lacznosc - i to z planety, ktora byla jakims starym wiezieniem....

Planeta nie byla jakims tam starym wiezieniem Smile Wczesniej byla to tez kopalnia, w ktorej wydobywano ogromne ilosci platyny i pracowalo 5000 osob. Raczej powinni byc wyposazeni w taki typ lacznosci.

A pozatym gdyby tak sie czepiac wsystkich szczegolow, to na ALIENS tez nie zostawilibysmy suchej nitki Smile W razie watpliwosci odpowiadam na kolejne pytania Smile
2003-05-15 13:02:47
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Surtsey

Lieutenant Colonel

Cytat:
A tutaj osiemdziesiątka piątka wysyła pytanie na ziemię i po paru minutach, mamy odpowiedź. Choć nie wykluczone, że odpowiedź nadała Patna.

Dalej trochę nieprawdopodobne jest, ze Ripley, której instynkt samozachowawczy nasilił się do potęgi nie sprawdziła pokładu Sulaco

Poza tym skąd te jaja ? Na to też nie ma racjonalnych przyczyn, choć wg mnie, zanim królowa wyszła z kryjówki, mogła błyskawicznie te jaja złożyć.

Tyle

Ekhem, a co Suchy myślisz o moich pseudobłyskotliwych wnioskach ? Smile
2003-05-15 13:18:21
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

Cytat:
prwda, że w A3 jest mnóstwo rzeczy nie pasujący do świata obcego z A2, np motyw z łącznością, o ile się domyślam, Fiorina byładalej od ziemi, a przecież [..]

W skali "kosmicnej" LV426 wcale nie jest duzo dalej od ziemi niz F161. POzatym LV to poprostu jedna z wielu koloni "S&B" jak ja nazwal Van L., natomiast F161 byla kiedys wazniejsza i dlatego mieli ten typ lacznosci.
No i odpa rzeczywiscie najprawdopodobniej nadala PATNA.

Cytat:
choć wg mnie, zanim królowa wyszła z kryjówki, mogła błyskawicznie te jaja złożyć.
Tyle

No chyba jednak nie Razz
2003-05-15 13:19:44
Surtsey

Lieutenant Colonel

dlaczego nie

przecież nie wiemy do czego jest zdolna, może pod wpływem zagrożenia, nie jest jej potrzebny odwłok i
składa jaja, tylko nie w takich ilościach
2003-05-15 13:23:49
Schamann
...but there are

First Sergeant

Cytat:
W razie watpliwosci odpowiadam na kolejne pytania Smile

a odpowiedziałeś juz na jakieś ? :D

Ender rzucił kilka zastrzeżeń [u]do filmu[/u], a ty albo olałeś same pytania albo odwołałeś się do nowelizacji.....pytania i zarzut były fo filmu Suchy, do filmu.....ja tam wypocin pana F. na temat Alien3 nie miałem odwagi przeczytać, bo bardzo mi się nie podobała nowelizacja Aliens, wiem nie wiem o czym w ogóle pisałeś, ale to już mój problem.....

Jak ktoś pisze, ze film nielogiczny, a ty mu odpowiadasz, że to nieprawda, bo w książce na jego podstawie to i to wyjaśniono, to co, zmienia to choć odrobinę braki filmu?.... a figę, sam przyznajesz mu rację, bo jeżeli w nowelizacji coś dodatkowo wyjaśniano, to znaczy, ze w filmie było to niezrozumiałe.

Uwielbiam Alien3, jest to czasem drugi, a czasem pierwszy mój ulubiony film z Sagi, ale w kwestii logicznego połączenia z akcją Aliens, musze z bólem przyznać......jest bullshit! i to taaaaaaaki duuuuuuuuży.

:D
2003-05-15 14:19:25
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

Bo do zrozumienia tego filmu nie wystarczy sam obraz i dzwiek. trzeba jeszcze poszperac i poczytac bo A3 to taki film interaktywny Very Happy Nic nie przychodzi w nim latwo, lacznie z jego zrozumieniem Very HappyVery HappyVery Happy
2003-05-15 14:27:08
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

moje 5 groszy

Zaczę od tego że w większości wypadków zgadzam sięZ Endere, 3 ma najgorsze powiązanie ze swoimi poprzednikami. Ale do rzeczy.

SUCHY:
Cytat:

[...] Bishop zdrajca ukryl je gdzies na dropie. A ripley niby jak miala przeszukiwac sulaco. Byl to dla niej zupelnie obcy statek. Ci ktorzy powinni go znac byli martwi, albo jak Hicks czy Bishop do niczego sie nie nadawali w tym momencie

NIE MOZLIWE, a to z bardzo prozaicznych powodów, pamiętacie nowelizacje i początkowąrozmowęBishopa z Ripley ? - Robot nie może skrzywdzić człowieka - zostało to bezpardonowo zerżnięte z książki Isaaca Asimova, zresztą nawet tak to sie nazywa- Prawa Asimova.kto czytał choćby jedą ksiązke związaną z Fundacjąlub Robotami, ten już wieo co chodzi,a kto nie, cóż przytoczę 3 prawa:

1. Robot nie może zranić żadnej istoty ludzkiej ai też przez zaniechaine pomocy dopuścić do poniesienia przez człowieka szkody

2. Robot musi słuchać danego mu rozkazu, chyba że koliduje on z Pierwszym Prawem

3. ops, nie ma w tej ksiązce którą posiadam ;)

Prawa te były podstawą muzgu robota i bez nich niemożliwe było ich skonstruowane (ci co już chcą podnieść zarzut że byłoby to mozliwe, orazu odpowiadam gromkie NIE, wynikato ze specyfiki konstrukcji itp. dokładniej opisane przez Asimova)

Tak więcBishop nie mógłby zostawic ukrytych jaj w Sulaco, bo wiedziałby że zagrażato bezpieczeństwu ludzi.

Co do pomysłu "zniesienia" w pośpiechu jaj przez królową, uważam to za absurdalne, rónie dobrze mogła sobie w pośpiechu znieść granat ;p
---------------

Ender:
Cytat:

Myślę, że Korporacja siledziła sulaco od samego początku i gdy tylko doszło do awarii, miała już jakiś statek w poblizu - który to wlasnie nawiązał łącznośc.
2003-05-15 14:28:53
Suchy
F161

MODERATOR

Cytat:

NIE MOZLIWE, a to z bardzo prozaicznych powodów, pamiętacie nowelizacje i początkowąrozmowęBishopa z Ripley ? - Robot nie może skrzywdzić człowieka - zostało to bezpardonowo zerżnięte z książki Isaaca Asimova, zresztą nawet tak to sie nazywa- Prawa Asimova.kto czytał choćby jedą ksiązke związaną z Fundacją lub Robotami [...]

W takim razie co robil ASH w ALIEN? Wszelkie prawa mozna obejsc. Skoro zrobili tak w wypadku Asha, dlaczego nie mogli u Bishopa?

(No i troche offtopicow - "Fundacja" Assimova rulez :p - polecam)
2003-05-15 14:38:38
Schamann
...but there are

First Sergeant

roboty do roboty !

prawa robotyki:
http://members.evansville.net/bob/robots/laws.html

co do Bishopa - podczas gdy Ash należał do WY, Bishop był Androidem USCMC, więc o ile nie założymy, że wojsko też było wmieszane w plan Burke'a - to Bishop nie mógł żadnych jaj podłożyć, to, że nie jest w stanie skrzywdzić człowieka powiedział sam podczas rozmowy na stołówce Sulaco.
2003-05-15 14:54:42
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

A Trzecie Prawo Asimova rzecze tak:
robot musi chronic siebie, chyba ze jest to w sprzecznosci z pierwszym lub drugim prawem

Wymyslil je jeszcze w latach 60 (wyjasnienie dla co mlodszych: telewizory wtedy byly czarnobiale i zyly na ziemi mamuty)
2003-05-15 14:55:38
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

Cytat:
to, że nie jest w stanie skrzywdzić człowieka powiedział sam podczas rozmowy na stołówce Sulaco.

Ten argument jest na bakier z logika Smile
gdyby mial rozkaz skrzywdzic czlowieka to nie moglby powiedziec inaczej niz powiedzial - przyznanie sie utrudniloby mu wykonanie rozkazu
2003-05-15 14:59:28
Schamann
...but there are

First Sergeant

Cytat:
Ten argument jest na bakier z logika Smile
gdyby mial rozkaz skrzywdzic czlowieka to nie moglby powiedziec inaczej niz powiedzial - przyznanie sie utrudniloby mu wykonanie rozkazu

on nie jest :D

zwróć uwagę na słowa "o ile nie założymy, że wojsko też było wmieszane w plan Burke'a" - taka moja asumpcja była :D

a żeby Bishop miał rozkaz skrzywdzić człowieka, to musiałby ktoś z wojska mu go wydać
2003-05-15 15:04:13
Suchy
F161

MODERATOR

Cytat:

co do Bishopa - podczas gdy Ash należał do WY, Bishop był Androidem USCMC, więc o ile nie założymy, że wojsko też było wmieszane w plan Burke'a - to Bishop nie mógł żadnych jaj podłożyć, to, że nie jest w stanie skrzywdzić człowieka powiedział sam podczas rozmowy na stołówce Sulaco.

Wojsko Polskie jezdzi ciezarowkami "STAR". Czy to znaczy ze sami je produkuja? Nie. Bishop byl czescia wyposazenia statku, a nie zalogi. Syntetyki pochodzily wiec od jakiejs korporacji, ktora wygrala przetarg. Najprawdopodobniej WY.

A to ze Bishop powiedzial ze nie moze zaatakowac, ani biernie pozwolic na zranienie... Ehhhh, a ile razy ktos z was mowil np "nie pije wiecej wodki..."Very Happy - i co?
2003-05-15 15:11:02
Ender

MODERATOR

Owszem, wojsko jezdzi STARami..

Ale to nie oznacza ze kazdy ma wbudowany przez producenta mechanizm sabotujacy jego prace. Wojskow (jakiekolwiek), stara sie nie uzywac sprzetu, ktory moze miec "bugi" pozwalajace na sterowanie z zewnatrz.

Lacznosc w 3 czesci, da sie wytlumaczyc, ale to sa kolejne protezy na cos, czego w filmie nie ma, a wyglada na solidny bug. Opcja ze statkiem sledzaocym Sulaco nie podoba mi sie o tyle, ze w 3 czesci statek ten wyladowalby wczesniej na F161 - a nie czekaliby na przylot ekipy z WY. Po za tym statek taki powinien zbadac to co zostalo na LV426.... Juz bardziej pasuje informacja ze system lacznosci istnial, ale byl odlaczony/tylko dla pracownikow WY/ itd.
2003-05-15 15:19:15
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

widzę żeAsimov nie jest wam obcy ;)to dobrzebo to wspaniały pisarz. Ale do tematu:

wydaje mi sie nieprawdopodobne aby Bishop był zaprogramowany na wykonanie misji (np.przywiezienia Obcego) bezwzględu na czynik ludzki (ja w przypadku Asha - ale to był stary model;P),dlaczego?ao jakby Bishop był cackiem WY i wspólpracował zburkiem, nie podkładałby mu świnii nie wygadał się że Burke chce przemycić 2 facechunger, Było by dla niego lepsze rozwiązanie niż noszenie jaj.
2003-05-15 15:21:09
Ender

MODERATOR

Do Suchego:

Ender: - facehugger w kolonii - (kolejne jajo...)
-----------------------------
Suchy: Tutaj nie wiem o co chodzi...
-----------------------------

Chodzi o to, ze Ripley nosila w sobie krolowa obcych - pochodzenie: facehugger (pierwsze jajo na sulaco).

Oprocz tego, bylo jeszcze jedno, (w kapsule ktora przyleciala Ripley?) - i ten facehugger dopadl psa.
Pytanie skad sie wziely.

Dwojka dosyc dokladnie pokazuje koniec krolowej, wiec mala szansa ze jakies jajo zostalo zniesione (i niezauwazone). Po zatym nawet gdyby - to albo to bylo we wnetrzu dropshipa, albo w glownym hangarze.
Ripley - osoba, ktora drugi raz spotkala sie z obcymi IMHO sprawdzilaby hangar,dropa, zanim poszlaby spac. Zamknelaby drzwi do tych pomieszczen. Itd.
2003-05-15 15:23:35
Suchy
F161

MODERATOR

Sammael

Burke byl tylko marionetka, element ludzki zawodzi najczesciej. Kiedy u Burka w oczach za bardzo widac juz bylo kosmodolce stal sie zagrozeniem dla misji, Bishop wyeliminowal go z rozgrywki (Burke nawet nie musial wiedziec ze Bishop jest po jego stronie). Podlozyl mu swinie, zyskal zaufanie pozostalych i gotowe.

Ender

Moim zdaniem (ale to tylko teria - opisana juz w "Czyszby zle rozumowanie" ) byl jeden SP i jeden FH ale mogacy skladac DWA embriony.
2003-05-15 15:26:52
Schamann
...but there are

First Sergeant

Cytat:
Wojsko Polskie jezdzi ciezarowkami "STAR". Czy to znaczy ze sami je produkuja? Nie. Bishop byl czescia wyposazenia statku, a nie zalogi. Syntetyki pochodzily wiec od jakiejs korporacji, ktora wygrala przetarg. Najprawdopodobniej WY.

A to ze Bishop powiedzial ze nie moze zaatakowac, ani biernie pozwolic na zranienie... Ehhhh, a ile razy ktos z was mowil np "nie pije wiecej wodki..."Very Happy - i co?

jeżeli wojsko pozwoliło wcisnąc sobie rozumne androidy z ukrytymi obwodami posłuszeństwa wobec WY...

jeżeli takie obwody miały wsystkie woskowe androidy, albo WY decydowało, którym stakiem i z jakim androidem marines polecą na LV426

jeżeli bishopowi mozna było sekretnie bez wiedzy jego obecnych właścicieli przekazac tajne instrukcje postepowania.....

to Vys jest trzeźwo myślącym realistą :D

sorry Suchy - dla mnie ta teoria nie trzyma się kupy - to juz duzo łatwiej byłoby po prostu zapewnic WY współpracę odpowiednio wyoko postawionego wojskowego i w ten sposób wciągnąc USCMC w całe to gówno - czego przecież w poprzednich postach nie wykluczam.

O ile android nie ma polecenia ukrycia jakichś informacji, jest miłym słuchającym wujka Asimova robocikiem - to kiedy coś mówi to jest to prawda, albo przynajmniej android wg swojego stanu wiedzy uważa to za prawdę, to nie to co my kłamili ludzie :)

o ile nie był przeprogramowany, rzecz jasna

aha - Ash był produktem Hyperdyne systems - czy mi się wydaje, czy Bishop sugerował, że jest tej samej firmy, tylko nowszym modelem?
2003-05-15 15:42:20
Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu