Autor |
Temat: Spekulacje |
Qvintoo
Watashi baka desu
|

First Sergeant
|
Spekulacje
Coraz czesciej spotykam sie na forum z roznymi spekulacjami typu : "jaki jest wzor zachowan spolecznych obcych" itp. Ludzie!!!! Staracie sie na sile wciskac jakies tezy.
A tak naprawde Cameron gdy krecil ten film nie zastanawial sie nad genetyka obcych czy innymi duperelami. Mialo byc strasznie, i jest. Wzial koncept wyglodu obcych od Gigera, stworzyl spluwy (ktore tak naprawde sa bardzo malo wygodne i nierealne [wiem bo trzymalem pulsa w reku oraz znam sie troche na broni]).
Tak samo sprawa z mieczami swietlnymi w "star wars". Lucas wymyslil miecz ze swiatlapodczas jedzenia kanapki z watrobka , a ludzie snuja spekulacje jak to mozliwe ze swiatlo moze odbijac pociski, jak jest zasilany itp. A lucas mial wto w dupie podobalo mu sie to i umiescil to w filmie.
Dzizes ! Jak bedziecie wymyslac jakies glupoty, to zajrzyjcie do oficjalnych ksiazek gdzie fani bazuja najczesciej na wypowiedziach AUTORA filmu.
Fin.
|
|
2003-04-13 20:24:49
|
|

Major
|
koles, ty rozluznij poslady :-)
jest moze w tym troche racji. Sam sie nad tym zastanawialem- film to film. najczesciej dla kasy, i nie ma nic w tym zlego- po to sa robione
Ale skoro jakis film odniosl niesamowite zyski, trzeba napedzac motorek komercji. Wyszly komixy, fan booki, nawet wyszedl Colonial Marines Technical Manual, gdzie budowa tak wielkiego statku jak Sulaco zostala bardzo ladnie opisana, jesgo system dzialania, wady i zalety. I dlatego wieksza czesc fanow mysli sobie nad tymi wszystkimi "glupotami" (jak powiedziales). Poza tym Cameron nie stowrzyl Obcych na wzor projektu Gigera. To samo mozna powiedziec o wnetrzu Nostromo. Ostatnio leciala Odyseja kosmiczna, gdzie kilka miejsc ze statku z tego filmu bylo uderzajaco podobne do np. jadalni czy mostku Nostromo.
Wracajac jednak do tematu... TO forum istnieje wlasnie po to, by o takich rzeczach gadac. Nie zeby notorycznie powtarzac, ktory aktor jest najlpeszy, ale zeby wlasnie prowadzic takie spekulacje. Ostatnio fizjologia Obcych tak mnie wkrecila, ze zajalem sie sprawa krwi obcych, a raczej ich kwasem. Doszedlem to wnioskow, ktorych nie postanowilem tu opisac, ale z moich notatek wynika, ze niektore zwiazki organiczne laczac sie z tlenen MOGA zmienic sie w kwas. Jest to jednak dosc maloprawdopodobne, zeby Obcy mieli w swoich "zylach" skomplikowane zwiazki organiczne :)
Co do Gwiezdnych wojen to ja tego gowna po prostu nie trawie. a huj mnie obchodza jakies laserowe zabawki z wmontowanym wyswietlaczem pliow .avi Dla mnie ten film do wyzerka dla tych, ktorzy nie lubia sie meczyc z wyobraznia (nie urazajac nikogo oczywiscie )
Pospekulowac mozna jednak zawsze. Zawsze znajdzie sie jakis temat do obgadania :)
no to tyle
AVE
|
|
2003-04-13 20:47:06
|
|
Gothmog
Liberate tute me!
|

Staff Sergeant
|
Widze, ze niektorzy tutaj nie czuja bluesa..
Cameron nie wyciagnal wszystkiego z rekawa - bazowal przecie na pierwszej czesci filmu - i sam sie wciagnal w gre, zaczal sie zastanawiac - a co by bylo gdyby, a skad te obce sie biora itp. Na pewno wiele godzin spedzil na rozmyslaniu nad wlasnie spolecznymi zachowianiami obcego gatunku.I tak zobaczyliśmy gniazdo i krolowa. Oczywiscie przyznaje racje, ze nad tym wszystkim koles medytowal z perspektywy przedstawienia wizaulnego i na zasadzie - no i co jeszcze fajnie by wygladalo. Nie mogl jednak zrobic nielogicznej chaly - to musialo miec rece i nogi oraz wiazac sie jakos sensownie z pierwsza czescia.
Pozatym co jest zlego w dociekliwosci?! Mamy niby łykac to co widzimy jako tylko i wylacznie fajny obraz?! Nie wiem jak inni ale ja staram sie zastanowic nad glebszym sensem tego co widze, nawet jesli rezyser mial to gdzies... Dodaje to smaczku, pobudza wyobraznie i sprawia ze dluzej ciesze sie filmem. Mysle ,ze dzieki takiemu podejsciu powstala ta strona no i to forum.
Co do Star Wars to zdecydowanie lepiej oglada mi sie sceny walki Jedi jak wiem na jakiej zasadzie działaja miecze swietlne... ____________________________________ \"To stworzenie jest organizmem doskonaďż˝ym, organizmem o niezwykďż˝ej wprost budowie. Jest przebiegďż˝e, agresywne, jest zďż˝e, jest kwintesencjďż˝ zďż˝a...\"
A.D.Foster
|
|
2003-04-13 23:16:23
|
|
MODERATOR
|
W takim razie zamykamy forum. Qvintoo otworzyl wszystkim oczy. Obcy nie istnieje! To tylko film! Nakrecili go dla kasy!
Dzieki stary. Bez ciebie bym do tego nie doszedl...
Pozdro.
|
|
2003-04-13 23:45:41
|
|

Captain
|
Ktos tu jest ciasny jak pudelko zapalek i nie jestem to wyj
I zobaczylem swiatlo w tunelu!
Tyle zmanorwanych lat!
Tyle zmarnowanych mysli!
Tfu, musze isc dokosciola oczyscic sie, precz gry! precz kasety! precz obcy, produkcie komercyjnego monopolizmu!
Jakiz ja bylem glupi!
Zamykaj Suchy! Zamknij to siedlisko niedorozwinietych umyslowo pseudo intelektualistow!
Chodzmy ogladac telenowele !! Taaaak!! Brazylia istnieje przeciez!!! I ciocia wujka kuzyna szwagra meza fernando cossi'ego, ktory w 145464 odcinku okazal sie siostra kochanka swojego dziadka, on tez istnieje!! Wszystko istnieje! Reklamy podprogowe i piorace mozgi centra handlowe!!
Podziemne laboratoria Coca Coli, w ktorych produkuja kolejna generacje bezmozgich srubokretow!!
Niech zyje pluszowy lateks!!!
Uprawiajmy seks z pikachu!!
Modlmy sie do blizny Harry'ego Portiera, ale na wszystkie demony nigelungu! Zapomnijmy o obcym!!!
Bo nic co ludzkie nie jest nam obce, a powiadam wam, apokalipsa nadejdzie, i wtedy cztero zaworowy diesel objawi nam sens naszego jakze prawdziwego istnienia!!
Nie zglebiajmy, mowie wam, lykajmy multimedialna papke, nie przesiewajac jej, nie analizujac!!!
Karmmy sie wciskana nam wszystkimi dziurami propaganda!!
Zostanmy zombi, a nasze oczy niech swieca na czerwono w ciemnosci!!!
Bo nie ma kosmosu! nie ma wizji!!
To co nam mowiono to klamstwo,
Poza kopula zasmokowanego blekitu, nei ma nic, nic poza tak dobrze nam znajoma pustka....
A tak na powaznie.
Cameron wkrecil sie w robienie drugiej czesci obcego bardziej niz Scott w tworzenie pierwszej.
A widac pasje Camerona chociazby w niedostrzegalnych nawet, jednoklatkowych szczegolach.
Naszywki na mundurach USCMC, naklejki firmowe na power loaderze, nawet taka pierdola jak "oczy" na pancerzu hudsona czy "adios" na smart gunie Vasquez. Gdyby nie zafascynowal go temat, to po co by to robil?
Przecietny zombi nie zauwarza nawet takich detali.
Wiec sie kurwa pytam po co?
I denerwuje mnie troche takie pieprzenie.
My jestesmy fanami obcego, swiata stworzonego przez Scotta, Camerona i moze nawet Finchera, swiata, czaisz? Nie tego ile ktory aktor mial romansow i co zajebal w sklepie w Beverly, ale wlasnie swiata, ktory ci aktorzy wspoltworzyli.
A skoro fascynujemy sie swiatem, to samo z sie wychodzi ze interesuja nas mechanizmy jego dzialania.
A im bardziej swiat jest zlozony, tym bardziej skomplikowane sa rzadzace nim elementy, tym wiecej jest rzeczy nad ktorymi mozna sie zastanawiac.
Smialo, powiedz tolkienistom ze sa idiotami, bo Tolkien wymyslil poczatek Hobbita, siedzac i poprawiajac kilometry prac. A zarys intrygi wladcy wymyslil siedzac na kiblu i palac szluga, bo mu fajka do srodka wpadla.
Glupie jest takie gadanie.
Poprostu.
bleee. fuj.
Nie cierpie realistow. Bleee, naokolo taki syf , ze zeby swiadomie zyc w tej rzeczywistosci, trza jakims zboczonym, zperwialym, sado masochista. A jesli swiadomie odrzuca sie mozliwosc, chociazby chwilowej ucieczki to ja juz nie wiem.
Dam se spokoj, bo jak zaczne pieprzyc to znakow w poscie braknie.
I modemowcy wyrwa moja high ugly be free watrobe.
wrrrrr... ____________________________________ I work for the company, but other than that I'm an okay guy.
|
|
2003-04-14 03:37:22
|
|
Qvintoo
Watashi baka desu
|

First Sergeant
|
Ale z was sa buce ! Ta bylo tylko moje prywatne zdanie (jush widze lud z widlami i krzyzem na wzgorzu , chcialem sie nim podzielic. Jesli bedziecie tak brac wszystko na powaznie to daleko nie zajdziecie. Nie chce zamkniecia forum ani zmiany jego tersci, to do qrvy nedzy bylo moje prywatne zdanie z ktorym naprawde NIKT nie musi sie zgadzac.
BTW> Suchy, nie badz taki cwany bo kiedys tylu zabraknie :/
|
|
2003-04-14 07:35:24
|
|

Lieutenant Colonel
|
eej no Steaven Seagal ... Ty też nie skumałeś dowcipu   Forumowicze są inteligenti, i zrozumieli co chcialeś powiedzieć i odpowiedzieli Ci na swój, ironiczno-spekulacyjny sposób heheeh ____________________________________ SHIT HAPPENS
|
|
2003-04-14 07:37:38
|
|

Captain
|
Oho, mała burza.
No to tak na poczatek jak dla mnie CAmeron przemyślał sobie wszystko dokładnie bo inaczej nie byłoby tych wszystkich naszywek, napisików i innych tego typu bajerow..jak już to ktoś napisał.
Po drugie musiał chooooooolernie długo siedziec zeby wymyśleć takie cudo jak królowa, my sobie przyszliśmy na gotowe i sie madrzymy a to tamci faceci sa genialni, który z was jest w stanie udoskonalić aliena w tej chwili, znajac wszystki części, obsesyjnie kujac o nim? HA! Tak mysalłam
Nie no tak an powarznie takie analizowanie jest super, po pierwsze dzielimy sie wiedza na czym mi osobiście bardzo zalezy, sami rozumeicie, baby się nie znaja , a po drugie coraz lepsze wypracowania pisze, ostatnio napisałam wzmianke o alienie i dostałam wieeeelkiego plusa, he he i choćby za to nasze forum jest zaj...fajne
|
|
2003-04-14 08:49:26
|
|
MODERATOR
|
[blockquote] Ale z was sa buce ! Ta bylo tylko moje prywatne zdanie (jush widze lud z widlami i krzyzem na wzgorzu , chcialem sie nim podzielic. Jesli bedziecie tak brac wszystko na powaznie to daleko nie zajdziecie. Nie chce zamkniecia forum ani zmiany jego tersci, to do qrvy nedzy bylo moje prywatne zdanie z ktorym naprawde NIKT nie musi sie zgadzac.
BTW> Suchy, nie badz taki cwany bo kiedys tylu zabraknie :/[/blockquote]
Ty wyraziles swoje zdanie, reszta wyrazila swoje. Forum jest od dyskutowania. Spodziewales sie twoj post zostanie bez odzewu? To po co go wpisywales? Jesli jednak przewidywales ze jakies odpowiedzi beda, to nie wiem o co sie oburzasz :/
BTW twojego BTW. O co ci tam chodzi???
|
|
2003-04-14 09:55:18
|
|

Captain
|
2 wnioski formalne:
1. kwas obcych utlenia sie i traci moc w kontakcie z powietrzem
2. odczepcie sie od brazylijskich seriali, to trzecie w kolejnosci osiagniecie ludzkiej kinematografii, oczywiscie po Obcym i filmach z Hongkongu  ____________________________________ When dealing with aliens, try to be polite, but firm. And always remember that a smile is cheaper than a bullet.
|
|
2003-04-14 10:28:27
|
|

Captain
|
[blockquote] to do qrvy nedzy bylo moje prywatne zdanie z ktorym naprawde NIKT nie musi sie zgadzac.
[/blockquote]
No , i jakbys nie zauwazyl, to nikt sie nie zgodzil.
Turek , osiagniecie i moze jest, ale chyba wylacznie pod wzgledem zuzytej tasmy filmowej.
Bo pod wzgledem przemycanych wartosci, podwzgledem tesci...
To cos, jak popularne dawno temu Harlequiny.
Zobaczysz okladke jedengo w kiosku, to tak jakbys czytal wszystkie.
Ale, rany, nie klocmy sie o wyzszosc telenoweli nad kinem wspolczesnym! Proszeeee.  ____________________________________ I work for the company, but other than that I'm an okay guy.
|
|
2003-04-14 11:40:14
|
|

Captain
|
rzeczywiscie nie ma sie co klocic, ta wyzszosc nie ulega watpliwosci :-)
Poza tym cytujesz obiegowe opinie, abstrahujac od rzeczywistego poziomu br.ser. ciekawe ile sam ich obejrzales. :-)
Oczywiscie powyzej tylko tak sie przekomarzam, to nie czas ani miejsce na takie dyskusje. Szkoda czasu. ____________________________________ When dealing with aliens, try to be polite, but firm. And always remember that a smile is cheaper than a bullet.
|
|
2003-04-14 12:43:34
|
|
Qvintoo
Watashi baka desu
|

First Sergeant
|
Mowicie ze Cameron tak sie napracowal wymyslajac te wszystkie rzeczy do aliens 2. Mi sie jednak wydaje ze JAK W KAZDYM filmie rezyser odpowiada zazwyczaj za to,a by aktorzy grali dobrze i ogolna synchronizacje na planie. Gdyby SAM mial to wszystko wymyslac to by czasu nie starczylo mu do konca swiata (i jeszcze drugie) tyle. Takimi rzeczami zajmowali sie graficy, modelarze. On EWENTUALNIE mogl cos zatwierdzic. On nie jest jak lucas,ze ma wlasna wytwornie. On byl tylko rezyserem.
|
|
2003-04-14 12:52:43
|
|

Captain
|
dowiedz sie wiec ze cameron osobiscie zaprojektowal duza czesc scenografii tak aliens, jak i innych swoich filmow ____________________________________ When dealing with aliens, try to be polite, but firm. And always remember that a smile is cheaper than a bullet.
|
|
2003-04-14 13:22:21
|
|
MODERATOR
|
Wyglad obcych w Aliens i roju tez projektowal Cameron.
Pozdro.
|
|
2003-04-14 13:33:30
|
|

First Lieutenant
|
Może to co powiem , będzie dla ciebie Quituś zaskoczeniem - ale są na świecie ludzie utalentowani którzy potrafią przelać swoją pasję na sztukę . Jeżeli chcesz coś negować - bądż ekspertem w tej dziedzinie , a nie po powierzchownym zapoznaniu się z tematem pierdziel jakieś bzdury . Cameron oprócz tego , że jest zdolnym reżyserem , jest też zajebistym plastykiem . Wiesz co MY możemy ZATWIERDZIĆ ???- że się kompletnie nie znasz na temacie . koniec i kropka
|
|
2003-04-14 14:46:16
|
|

Major
|
ekhm ekhm
troche mi to zaczyna podjezdzac nazizmem
nie opieprzajmy ludzi za to, ze maja swoje wslasne zdanie
gdybym ja powiedzial, ze podoba mi sie A:R (chociaz nie podoba mi sie wcale) to obrzucilibyscie mnie kamieniami i pomidorami? moze tak, kto wie?
to ze koles nie lubi rozmyslac nad tematem obcych, nie znaczy, ze jest gorszy. moze was to nie obchodzic i mozecie go nie nawidzic za to, co powiedzial, ale powinniscie szanowac jego zdanie i wybor. zyje sie w koncu tylko raz a na swiecie nie ma czegos takiego jak "dobro" i "zlo".
A to, ze koles o czyms nie wie, albo nie chce zdawac sobie z czegos sprawy nie znaczy, ze jest kims gorszym.
nie smiejmy sie z niczyjej glupoty :)
no, to byla psychologiczna werszyn, bo na hardcorowa nie mam sily jestem z deka podziebiony, brrr
|
|
2003-04-14 16:50:46
|
|

Major
|
albo nie
wlasnie wpadl mi zajebisty pomysl...
moze go jednak rozsztrzelamy? :force: no bo w huja nam taki czlowiek? co on ma do powiedzenia w ogole???
|
|
2003-04-14 17:09:04
|
|

Captain
|
Eee, a mnie sie tam czworka podobala.
Pod wzgledem animacji obcych (ale tylko sceny we wodzie) i ogolnie pod wzgledem monochromatycznej scenografii. (roj nie podobal mi sie wcale.) Czworka bylaby o wiele lepsza, gdby nie bylo newborna, i calego tego badziewia z klonowaniem Ripley,
Rownie dobrze moglyby to byc przygody samych rogue's na auridze. I wteyd czworka bylaby o wiele bardziej klimatowa. ____________________________________ I work for the company, but other than that I'm an okay guy.
|
|
2003-04-14 18:02:59
|
|

Lieutenant Colonel
|
ech...
1. Qvintoo - robisz problemy
2. Turek - osiągnięcie???? - mogę zrozumieć, że Cię to pasjonuje (btw: każdy kto to ogląda jest lekko przygłupi, bez urazy) uważasz to za osiągnięcie, ale na litość boską kinematografii???????? porozmawiamy jak nauczysz się odróżniać kino od tv, chyba że był to pastisz z Twojej strony
3. Cameron ma swoją wytwórnię (albo raczej firmę producencką co na jedno wychodzi), a oto jego dokonania pomijając reżyserię i aktorstwo:
Miscellaneous Crew - filmography
(2000s) (1990s) (1980s)
We Get to Win This Time (2002) (V) (special thanks)
Frailty (2001) (special thanks)
Titanic (1997) (director of photography: Titanic deep dive camera) (special camera equipment designer)
Traveller (1997) (special thanks)
Aliens (1986) (queen alien designer) (uncredited)
Android (1982) (design consultant)
Galaxy of Terror (1981) (unit director)
... aka Mindwarp: An Infinity of Terror (1981)
... aka Planet of Horrors (1981)
... aka Quest (1981)
Battle Beyond the Stars (1980) (additional photographer)
Editor - filmography
Titanic (1997)
Strange Days (1995) (uncredited)
True Lies (1994) (uncredited)
Visual Effects - filmography
(1990s) (1980s)
Apollo 13 (1995) (visual effects consultant) (uncredited)
... aka Apollo 13: The IMAX Experience (2002) (USA: IMAX version)
Escape from New York (1981) (matte artist) (special effects director of photography)
... aka John Carpenter's Escape from New York (1981) (USA: complete title)
Battle Beyond the Stars (1980) (miniature constructor) (miniature designer)
Art Director - filmography
Battle Beyond the Stars (1980) ____________________________________ - Hey, Mefisto, have you ever been mistaken for a Donald Duck ?
- No, have you ?
|
|
2003-04-14 20:13:14
|
|
|
|