Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: 1, 2, 3, 4  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Broń
anika

Corporal

Broń

[blockquote][B]
(...) w jedynce i dwójce ludzie nie dysponowali żadną bronią, albo użycie jej było niemożliwe, gdyby posiadali, z obcym byłoby krucho.{ Surtsey}
[/blockquote][red]

Mam małe pytanie -dlaczego-Waszym zdaniem - w pierwszej części czlonkowie załogi Nostromo nie użyli broni ?

Posiadali przecież jakąś ...dowód :
kiedy wychodzili sprawdzić kto nadaje tajemniczy sygnał Dallas powiedział:"Lepiej odbezpieczcie broń"

Więc dlaczego nie używali broni ?

[/red][/B]
2003-04-10 03:15:50
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Vysogotek
Weyland Yutani

Captain

po pierwsze, nie za dokladnie rozumiem pytanie, ale postaram si eodpowiedziec, zaloga nostromo nie byla uzbrojona, bo na calym statku zaloga skladala sie z siedmiu znajacych sie od dawna, pracujacych razem ludzi. Po co wiec im bron? to nie byl statek wojskowy tylko transpotowiec.
po pojawieniu sie obcego, Parker zaimprowizowal miotacze ognia i paralizatory, byla to jedyna ich bron przeciwko obcemu.
No i dostali mocno w jelito Very Happy
co sie zas tyczy dwojki to marines na LV426 polecieli obladowani giwerami po brzegi. A zakaz strzelania Gormana?
Jakos nie pamietam zeby to przeszkadzalo Vas i Drake'owi, poza tym byly jeszcez miotacze, pistolet wierzbowskiego i shotgun hikcsa,
i wlasnie kolejny bug!!!!
TERAZ NA TO WPADLEM
skad marines mieli amunicje do M41 w pozniejszych partiach filmu, skoro Apone zebral magazynki od wszystkich i dal je frostowi, a frost jak wiadomo skoczyl sobie w tunel w celu pofruwac nad wymiennikami.
?????????
2003-04-10 04:21:30
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
J.Vasquez

Captain

[blockquote] po pierwsze, nie za dokladnie rozumiem pytanie, ale postaram si eodpowiedziec, zaloga nostromo nie byla uzbrojona, [green]bo na calym statku zaloga skladala sie z siedmiu znajacych sie od dawna, pracujacych razem ludzi.[/green] Po co wiec im bron? to nie byl statek wojskowy tylko transpotowiec.
po pojawieniu sie obcego, Parker zaimprowizowal miotacze ognia i paralizatory, byla to jedyna ich bron przeciwko obcemu.
No i dostali mocno w jelito Very Happy
co sie zas tyczy dwojki to marines na LV426 polecieli obladowani giwerami po brzegi. A zakaz strzelania Gormana?
Jakos nie pamietam zeby to przeszkadzalo Vas i Drake'owi, poza tym byly jeszcez miotacze, pistolet wierzbowskiego i shotgun hikcsa,
i wlasnie kolejny bug!!!!
[orange]TERAZ NA TO WPADLEM
skad marines mieli amunicje do M41 w pozniejszych partiach filmu, skoro Apone zebral magazynki od wszystkich i dal je frostowi, a frost jak wiadomo skoczyl sobie w tunel w celu pofruwac nad wymiennikami.[/orange]
?????????[/blockquote]

[green]Wieć nie pracowali ze sobą wszyscy od dawna, tak Ash jak i Ripley byli nowi, w sumie i tak niczego to nie zmienia bo kto z nasz przy poznaniu kazdej nowej osoby przykłada mu spluwę do głowy i pyta sie czy jest zdrajcą, to czy sie znali czy nie raczej nie ma tu znaczenia. Po prostu nie mieli broni bo nie było takiej potrzeby, kto by przypuszczał ze spotkają "kosmite" Smile Oni mieli tylko wydobywać jakies tam minerałki[/green]

[orange]Mam rozumieć ze to pytanie dotyczy już akcji po rozbiciu się promu zrzutowego. I tu jest sytuacja prosta, mieli zapasowe w APC, przynajmniej ja tak to rozumiem. Tylko idiota idzie na "wojnę" bez zapasów.[/orange]
2003-04-10 07:54:04
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
J.Vasquez

Captain

[blockquote] [blockquote][B]
(...) w jedynce i dwójce ludzie nie dysponowali żadną bronią, albo użycie jej było niemożliwe, gdyby posiadali, z obcym byłoby krucho.{ Surtsey}
[/blockquote][red]

Mam małe pytanie -dlaczego-Waszym zdaniem - w pierwszej części czlonkowie załogi Nostromo nie użyli broni ?

[orange]Posiadali przecież jakąś ...dowód :
kiedy wychodzili sprawdzić kto nadaje tajemniczy sygnał Dallas powiedział:"Lepiej odbezpieczcie broń"
[/orange]

[/red][/B][/blockquote]

[orange]Kiedy wychodzili? Ja nic takiego nie mam.[/orange]
2003-04-10 08:11:09
Surtsey

Lieutenant Colonel

Ekhekhem!!!

A więc :
Na Nostromo :

- broni nie mogli używać, nawet gdyby mieli jakąś zdolną zabić dorosłego obcego (te zabawki Breta i Parkera to tak jakby zasuwać z nożem na czołg) bo
użycie jej spowodowałoby rozchermetyzowanie kadłuba i w efekcie koniec gry. Rzeczywiście, posiadali pistolety, lub coś w tym rodzaju, ale nie wiele wiem na ten temat, może mieli tylko parę sztuk, którą zostawili w panice w statku obcych?

Zresztą, to nie ma znaczenia, broni na statku używać nie mogli i basta:)

Vyso : powiedziałeś, że nie pamiętasz, zeby przeszkodził zakaz użycia elpeemów i pulse riflów Vas i Drakowi. Otóż oni złamali zakaz, i uratował im to chwilowo życie, bo tym samym skasowali całą kolonię, uszkadzając integrację wymienników ciepła i wywołując reakcję łańcuchową. Tak czy owak, gdyby marines mogli się bronić przez te 17 dni, które im zostało do przybycia ratunku,
to i tak czasu mieli nie wiele, bo groziła im rychła eksplozja całego kompleksu

W sprawie magazynków, to jest oczywiście tak jak rzekła Vas (dzięki za wyręczenie Wink )
2003-04-10 08:21:04
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Surtsey

Lieutenant Colonel

[blockquote] [blockquote] [blockquote][B]
[/blockquote][red]

[orange]Posiadali przecież jakąś ...dowód :
[/orange]

[/red][/B][/blockquote]

[orange]Kiedy wychodzili? Ja nic takiego nie mam.[/orange][/blockquote]

Owszem, owszem, jest taka scena, ale potem nic nie
wspominają o tej broni. W krótkim czasie przeczytałem nowelizacje Fostera 2 razy, więc jestem obcykany w temacie Very Happy
2003-04-10 08:23:01
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
J.Vasquez

Captain

[blockquote]

Owszem, owszem, jest taka scena, ale potem nic nie
wspominają o tej broni. W krótkim czasie przeczytałem nowelizacje Fostera 2 razy, więc jestem obcykany w temacie Very Happy[/blockquote]

Aha, czyli dzisiaj Aliena oglądam Very Happy musze to sobie zobaczyć, ale zgadzam sie, że gdyby ja mieli to w panice rzuciliby wszystko i pognali z Kane'm do statku.

No fakt, Dallas cos takiego powiedział...
2003-04-10 08:29:54
Misiek

Lance Corporal

Ha! Nawet zrobili broń do filmu (ale zastrzelcie mnie, nie pamiętam czy ją widziałem). Taki sobie futurystyczny pistolet. Tak mówił facet od rekwizytów( Alien Legacy DVD)
2003-04-10 09:26:07
Schamann
...but there are

First Sergeant

[blockquote]

Posiadali przecież jakąś ...dowód :

[/blockquote]

dokładnie to powiedział chyba raczej "weźcie broń" - (let's get out some weapons)

a dlaczego załoga Nostromo nie użyła broni?
cóż....bo reżyser zmienił zdanie i im zabronił :D

wg scenariusza mieli broń osobistą - ze scenariusza:

Dallas, Kane and Lambert enter the lock.
All wear gloves, boots, jackets.
Carry laser pistols.

ino, ze w filmie juz tych pistoletów ni ma...a przydałyby się, oj ptzydały....

taki bug po prostu... jakich wiele

PS: ludzie. please, dajcie sobie spokój z tymi kolorkami, przynajmniej nie w takich ilościach, przecież odjebać mozna na oczopląs jak się niektóre posty czyta - czy wam zależy, zeby zniechęcać ludzi do czytania waszych wypowiedzi?
2003-04-10 10:21:06
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

W alien zaloga miala bron lub urzadzenia nadajace sie do uzycia jako bron - brali jakas do wraku poza tym zdaje sie ze mieli na pokladzie lasery (mogly byc gornicze, lub uzywane do oswietlania, po skupieniu wiazki moga tez przysmazyc) i chyba harpun lub cos w tym rodzaju.

Po wykluciu obcego (malego na poczatku) zaloga dyskutowala jak zrobic krzywde obcemu bez chlapania kwasem - skoro maly wyciek przebil 3 poklady - wymyslili na malego kije z pradem a potem na duzego miotacze ognia - reszta broni spowodowalaby rozhermetyzowanie kadluba (niby mozna pozamykac grodzie ale w hiperprzestrzeni moze to oznaczac na przyklad natychmiastowe zniszczenie statku).
2003-04-10 12:05:03
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

w Alien miel bro osobistą - był to hrapun Wink z oczywistych powodów nie przydantny na taką bestie (no może ostatniej sceny filmu)
2003-04-10 12:13:09
anika

Corporal

Broń osobista

[red]Moim zdaniem (opieram się na OGROMNYM doświadczeniu w tym temacie Wink po obejrzeniu dużej ilości filmów )
k a ż d y członek załogi jakiegokolwiek statku(promu,samolotu,transportowca)posiadał broń osobistą po to by bronić przewożonego towaru przed piratami (kosmicznymi) złodziejami .
Jeżeli juz nie każdy to napewno "oficerowie"( tzn Ripley także takową posiadać musiała)

Tłumaczymy nieużycie broni faktem krwi-kwasu -oki,zgoda ale ...
Kiedy Ripley strzeliła w obcego z harpunu także nastąpiło rozpryśniecie ,wiec ....?

Pozostawienie we wraku broni mi nie pasuje -przecież oni jej tam nie wyciągali ,bo i po co? Kiedy Kane juz był "zywicielem" poprostu go zabrali na statek ... uważacie,ze skoro było im np.cięzko to pozbywali się "zbędnego balastu"? Przecież dobrze wiemy ,że każdy posiadacz broni musial się z niej "rozliczyć" więc wyrzuciliby coś za co mogli być ukarani ?

Twierdzenie ,że harpun był bronią osobistą także moim zdaniem nie jest rozsądne -nie wybierali się na "polowanie",harpuny mogły służyć do podciągnięcia się w miejscach gdzie wspinaczka była trudna( Obcy trafiony z harpunu przecież zaczał się przybliżac do kapsuły ratunkowej ,więc harpun mial zapewne opcie zwijania linki)

Rozhermetyzowanie jako powod nieużycia broni wydaje się być jaknajbardziej rozsądne .
Jednak dziwi mnie to "niedopatrzenie" tworców,że nie wspomniano [B]dlaczego załoga Nostromo nie użyła broni palnej.[/B]

p.s. przepraszam za źle sformułowane pytanie-miało ono dotyczyć tylko pierwszej częscie czyli "Obcy ósmy pasażer Nostromo"

pozdrawiam ciepluteńko[/red]
2003-04-10 16:23:02
Vysogotek
Weyland Yutani

Captain

tufaktycznie sie walnalem, skleroza, Ash byl nowy, przyslany przez konsorcjum WY, ale Ripley?
Ripley w zalodze byla juz jakis czas.
no i mowilem, mieli miotacze ognia i paralizatory Smile
Harpun przeoczylem.
I anika, Shamman ma faktycznie racje, ja wiem ze wolnosc slowa i kolorow, ale zrobze to z tym, bo czerwony na czrnym tle, to sie do ekhem, zle czyta
.A z ta amunicja to nie pomyslalem, bo pisalem tego posta cos kolo czwartej rano. A jak wyjasnilem to z Ciachem pare minut pozniej, to zapomnialem o forum i nie poprawilem.
2003-04-10 19:51:26
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
J.Vasquez

Captain

Z Dallasem sie kłóciła w takiej jednej scenie i on jej wtedy wygarna ze jest nowa..dobrze pamietam?
Jak źle to moja wina, od razu sie zabezpieczam Very Happy
2003-04-10 21:19:50
anika

Corporal

[yellow]_____________________________________________
Muodszy sierzant VysoKiZgon, "Wyladowalem, patrze, a tu za mna lew. No to pizdu go z piesci w leb, i lew padl. No to na plecy drania, i kapitanowi zanioslem. A kapitan mowi "Ja zawsze wiedzialem zes ty jest gosciu Vys"
[/yellow]

[white][I] przyganiał kocioł garnkowi :)

Myśle ,że każdy kolor poza białym się "źle czyta"

Jestescie okrutni,zabraliście mi serduszko,zabraliście aniołka w podpisie ...teraz chcecie mojego kolorku Crying or Very sad
Wróce jak mi przejdzie[/white] [/I][red]
p.s. Wydaje mi się ,że chodziło o to ,że tekst był zbyt pstrokaty a ja przecież juz czas jakiś pisze czerwonym i jakoś się nie skarżyłeś Wink
pozdrawiam cieplutko[/red]
2003-04-10 23:04:23
Vysogotek
Weyland Yutani

Captain

ale to to nie na powaznie

ale to byl moj podpis, to zolte, a nie tresc posta, a na inne sie nie skarzylem, bo (nie bij! Very Happy) prawde mowiac, wogole ich nieczytalem, przy myslach wypadlem po pierwszym poscie, a jak juz znalazlem okularki z powrotem, to z wrodzonej przezornosci innych nie ruszalem.
A noz ugryzie Very Happy
Razz
2003-04-11 00:23:46
Vysogotek
Weyland Yutani

Captain

Hej Vas! A powiedziec ci CO Ripley robila z Dallasem w zupelnie innej scenie ktora nie weszla do ostatecznej produkcji? Very Happy
(i w nowelizacji tej jej zdaje si enie bylo)
2003-04-11 00:25:17
anika

Corporal

Vysogotek

[red]Po co zmieniac dobre nawyki -nadal ich nie czytaj Smile

Pozdrawiam cieplutko.[/B][/red]
2003-04-11 01:14:29
J.Vasquez

Captain

[blockquote] Hej Vas! A powiedziec ci CO Ripley robila z Dallasem w zupelnie innej scenie ktora nie weszla do ostatecznej produkcji? Very Happy
(i w nowelizacji tej jej zdaje si enie bylo)[/blockquote]

A powiedz, prosze bardzo:P
Czyli była taka scena, czyli Ripley była nowa, czyli Vas ma racje ... pierwszy i ostatni raz pewnei ;)

A co do kolorków, to po to chyba są zeby anika mogła sobie w nich pisać, co sie drobiazgów tak uczepiliscie.
2003-04-11 07:39:48
Suchy
F161

MODERATOR

W ALIEN zaloga posiadala bron. Ale po doswiadczeniach z facehuggerem nie chcieli jej uzywac. Skoro tak mala ilosc kwasu przezarla kilka pokladow to co byloby gdyby wladowali w niego kulke? Dlatego Brett zrobil pastucha i pare siatek. gdy okazalo sie ze alien jest wiekszy Parker zrobil kilka flamerow i to tez nie po to aby zabic obcego, ale by go ploszyc i zwabic do sluzy i wyrzucic w przestrzen.

Co do sceny miedzy Dallasem a Ripley... Very HappyVery HappyVery Happy Sytuacja jak z Clemensem w A3, czyli froternizacja, ale w ALIEN zaklocona w bardzo nieprzyjemny sposob Wink
2003-04-11 09:26:31
Strona: 1, 2, 3, 4  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu