Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Morse161 o Alien III
Morse161

Private

Morse161 o Alien III

Złapałem kliamt wiec napisze dlaczego Alien III jest według mnie arcydziełem
1. Doskonała muzyka Elliota Goldenthala. Najlepsze motywy to
"Lento" - m.in. wschód słońca na Fiorinie po poświęceniu Ripley - ciarki mnie przeszły jak oglądałem (usłyszałem) po raz trzeci
"Explosion and Aftermath" - cienie pozostałych przy życiu więźniów po niespodziewanym wybuchu
"The Entrapment" ze skrzypcami w momencie gdy na rozgrzanego Aliena lecą kropelki wody ze spryskiwaczy
2. Przesłanie - podwójne
- poświęcenie jednostki w imię dobra ludzkości
- zachować człowieczeństwo i stać się bohaterem może każda jednostka nawet zdegradowana, a nawet genetycznie pokrzywdzona (wiezniowie z podwójnym chromosomem Y, podejmują walkę z Obcym i pomagaja Ripley w dokończenu dzieła - szczególnie Morse i "85", który swój bohaterski zryw pod koniec przypłaca życiem)
3. Wykorzystanie symboli - wspomniany wschód słońca na "Fury";
zamykanie rafinerii przez brygadę "ratunkową"
4. Świetna scena pogrzebu, przemówienie Dilliona podczas którego rodzi sie nowe życie (Chest - Burster rozwala pieska) - extra pomyślane)
5. Świetna scena zwabiania Obcego, zamykanie śluz, okrzyki w oddali, napięcie, wspólpraca więźniów
6. Nastrojowy i tajemniczy kliamt na początku przechodzi w dramaturgię w ostatniej sekwencji (toczy sie walka z Obcym, ekipa z firmy zbliża się, nie wiadomo co sie stanie z Ripley)
7. Świetne dialogi (jak w każdej części Alien'a - nawet w 4ce)
8. No i wogóle klimat tej zawszonej planety na zadupiu, która niespodziewanie staje się świadkiem walki dobra ze złem, poświęcenia w imię bezpieczeństwa ludzkości.

To tyle. Poza tym lubię każdą część, każda ma coś w sobie nawet czwórka ostatnio mi sie spodobała, choć zawsze byłem zagorzałym przeciwnikiem.
Natomiast AvP to jakaś pomyłka.

Ostatnio zmieniony przez Morse161 dnia 2004-12-28 03:10:16, w całości zmieniany 1 raz
2004-12-28 02:24:24
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 7799630 Odpowiedz z cytatem
Morse161

Private

uzupełnienie do punktu 2 (myślnik drugi)

zapomniałem dodać, o poświęceniu Dilliona
Smile
2004-12-28 02:31:16
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

Re: Morse161 o Alien III

Morse161 napisał:
Złapałem kliamt wiec napisze dlaczego Alien III jest według mnie arcydziełem
1. Doskonała muzyka Jerry'ego Goldsmitha. Najlepsze motywy to
"Lento" - m.in. wschód słońca na Fiorinie po poświęceniu Ripley - ciarki mnie przeszły jak oglądałem (usłyszałem) po raz trzeci

JEZUS MARIA KURWA JASNA I W OGÓLE !! JAKIEGO JERRY'EGO GOLDSMITHA ??? ELLIOTA GOLDENTHALA DO CIĘŻKIEJ !!! GOLDSMITH STWORZYŁ I OWSZEM ALE DO CZĘŚCI I !!! ZAPISAĆ I ZAPAMIĘTAĆ !!!
Aha, i gdzie niby Ripley była święcona, co ??

Morse161 napisał:
2. Przesłanie - podwójne
- poświęcenie jednostki w imię dobra ludzkości
- zachować człowieczeństwo i stać się bohaterem może każda jednostka nawet zdegradowana, a nawet genetycznie pokrzywdzona (wiezniowie z podwójnym chromosomem Y, podejmują walkę z Obcym i pomagaja Ripley w dokończenu dzieła - szczególnie Morse i "85", który swój bohaterski zryw pod koniec przypłaca życiem)

No cóż - przesłań w tym filmie jest akurat i więcej, ale ja nie o tym, tylko ubawiłem się tym zrywem 85 Very Happy Very Happy Very Happy
Tak on był pomocny Ripley, jak ten cały pies. To, że na końcu rozwalił ucho Lance'owi o niczym nie świadczy (może tylko o tym, że głupio zrobił, bo mógł pożyć). Obejrzyj raz jeszcze film (najlepiej wersję SE to może zrozumiesz)

Morse161 napisał:
5. Świetna scena zwabiania Obcego, zamykanie śluz, okrzyki w oddali, napięcie, wspólpraca więźniów

No nie wiem z tą współpracą - oni po prostu starali się przetrwać i tyle. Współpracy tu tyle, co na polu w styczniu.

Morse161 napisał:
6. Nastrojowy i tajemniczy kliamt na początku przechodzi w dramaturgię w ostatniej sekwencji (toczy sie walka z Obcym, ekipa z firmy zbliża się, nie wiadomo co sie stanie z Ripley)

no to jest kurwa niesamowite wręcz - jak oni to zrobili ?? Confused

Ech, obejrzyj se chłopie ten film raz jeszcze, najlepiej w pełnym skupieniu i w wersji SE, to wtedy pogadamy. A myślę, że jakbyś zajrzał do starszych topików to byś odkrył, że nic nie odkryłeś.
2004-12-28 02:50:14
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Morse161

Private

Mefisto czepiasz się ;)

Wcale nie twierdze ze coś odkryłem
Poza tym to nie moja wina ze mam tak podpisany plik z Alien3.mp3 jako Jerry Goldsmith. Skopiowalem od kumpla i tyle
Poza tym:
F.U.
2004-12-28 03:09:17
Settesz
17 days?!

Gunnery Sergeant

Tiaa,trzeba przyznac,ze sciazka dzwiekowa w Alienie3 byla jedna z najlepszych..W sumie moj ulubiony ST z filmow.
Jesli chodzi o poswiecenie wiezniow w walce,to moze i na poczatku chodzilo tylko o przetrwanie,ale mam wrazenie,ze w dalszej czesci filmu byl to wrecz..Eee..Heroizm?;]
Mimo wszystko tak to odbieram-przestepcy,margines,ktorzy jednak staja sie ludzmi.Wywarlo to na mnie swoiste wrazenie.
Aha,co do FU..To chyba lekkie przegiecie w dyskusji;]
Pozdr

Sasa
DrunkSince1885
2004-12-28 04:33:56
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 1203848 Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

Ale sie czepiasz Mefi. Dobry tekst Morse,tylko wpadka z Goldsmithem Wink
2004-12-28 08:40:58
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Morse161

Private

Dzięki Suchy Smile
2004-12-28 15:05:48
Suchy
F161

MODERATOR

Mefisto napisał:
ubawiłem się tym zrywem 85 Very Happy Very Happy Very Happy
Tak on był pomocny Ripley, jak ten cały pies. To, że na końcu rozwalił ucho Lance'owi o niczym nie świadczy (może tylko o tym, że głupio zrobił, bo mógł pożyć).

Moim zdaniem ruszylo go jednak sumienie. On przeciez prawie do konca naiwnie wierzyl, ze WY przyleci zabic obcego, ze to co mu probowala uzmyslowic Ripley to nieprawda. Po tym jak zobaczyl jak potraktowali Morsa zdal sobie sprawe, ze zalezy im jednak tylko na jednym. Rehabilitacja w stylu Gormana.
2004-12-28 15:36:03
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Rogue
Hisss Majesty

Lieutenant Colonel

Morse - ze wszystkim się zgadzam co napisałeś, ALE !
Jakoś nie uważam żeby 4 ka miala zajebiste dialogi Smile No sorry, ale gdyby miala, 70 % fanow nie uwzałoby jej za shit Smile Zauważ, że pod względem naciągania fabuły, Obcy 3 jest troche tylko mniej banalny od A4 ki, nieścisłości w nim mase, ale to wlasnie takie sprawy jak genialne dialogi sprawily, że film jest przez fanów doceniany Wink
2004-12-29 16:24:45
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 4152914 Odpowiedz z cytatem
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

:(

PYSKOWKA PERSONALNA WYKASOWANA ZOSTALA PRZEZ MODERATORA!

Dżizas... a wy dalej jak dzieci... przestancie juz obaj - kupie wam po lizaku...

Nie każdy musi każdego lubic i nie każdy musi z każdym gadać - jest to nazupełniej normalne, ze w każdej wiekszej grupie ludzi - nawet takich ktorych lacza wspolne zainteresowania czy fascynacje - trafiaja sie jednostki ktore czuja do siebie antypatie, czy tez moze napiszmy lagodniej "ktore nie czuja do siebie sympati"... Tylko po co sie ciagle zrecie na publiku rozmywajac jeszcze cudzy topiki (nie wazne jaki on jest i czy z bledem)...

Jak coś do siebie macie to wyjasniajcie sobie to NA PRIVA i juz... nie mieszajcie w to innych, nie rozmywajcie topikow, nie odgrazajcie sie ze na zjazd nie przyjedziecie, etc... zachowujcie sie...normalnie...

Tyle odemnie!
Teraz mozna krzyczec ze cenzura pokasowal znowu posty!

(Post ten pewnie takze zostani usuniety jesli ludzie beda dalej rozmawiac w tym topiku - napisalem go zeby bylo wiadomo kto pokasowal czesc postwo i dlaczego)

Ostatnio zmieniony przez CIACHO dnia 2004-12-29 18:12:02, w całości zmieniany 1 raz
2004-12-29 18:06:40
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Mefisto
LOCO

Lieutenant Colonel

Re: :(

CIACHO napisał:
Dżizas... a wy dalej jak dzieci... przestancie juz obaj - kupie wam po lizaku...

obiecujesz ? Very Happy

CIACHO napisał:
Tyle odemnie!
Teraz mozna krzyczec ze cenzura pokasowal znowu posty!

Cenzura znowu pokasowała posty !!! Twisted Evil
2004-12-29 18:09:39
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

no qrde! cenzura pokasowała mi mojego pierwszego w tym temacie posta a byl bardzo w temacie!! Laughing

powtórze...
Text w sumie fajny i przyjemnie sie czyta i nawet byłby z tego niezły esej (Surt?? Rolling Eyes)...ale Mefi ma racje Laughing
ot co Surprised
2004-12-29 18:13:44
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 6890012 Odpowiedz z cytatem
Morse161

Private

Rogue napisał:
" ... pod względem naciągania fabuły, Obcy 3 jest troche tylko mniej banalny od A4 ki, nieścisłości w nim mase ... "

Pewnie nie raz już o tym tu dyskutowaliście, ale Rogue - jak znajdziesz chwilke wypunktuj dla mnie kilka niescislosci z Alien III, bo ja nie zauważyłem żadnej (prawdopodobnie jak je podasz to będzie mi głupio, że ich nie zauważyłem, no ale chce wiedzieć Wink Smile )

Z naciąganiem fabuły w A3 też się nie zgodzę - no może śmierć Newt i Hicksa juz w EEV można ewentualnie uznać za naciąganie fabuły.

Aha no i chce jeszcze raz podkreślic że nie przepadam za 4ką. Jeszcze 2 tygodnie temu fuckałem na A4. Po ponownym obejrzeniu stwierdziłem jednak, że da się ten shit polubić, co nie zmienia faktu, że dalej uważam go za "zbeszczeszczenie trylogii Alien"
(troche zamotałem, wiem:) )
W A4 fabuła jest faktycznie bardzo naciągana i jest wpizdu nieścisłości - klon ze wspomnieniami i "pasożytem" w środku - długo nie mogłem się z tym pogodzić. To tak jakby po sklonowaniu kogoś, kogo przed śmiercią ujebał klesz, "uzyskać" klon i kleszcza. Ale trzeba przyznać ze w A4 duzo ciekawego się działo. Do ekipy z pokładu "Betty" można sie było przywiązać i dialogi były według mnie niezłe. Nie będę na gorąco cytował bo widziałem a4 zaledwie dwa razy.

Pozdro dla wszystkich i udanego Sylwka

End of Transmission conajmniej do 02.01.2005

Nie, nie wybieram sie na Fiorinę Wink
2004-12-29 18:49:07
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

nieścisłości...wiec tylko smierc newt i hicksa powiadasz....

a wytłumacz mi obecność jaja:lol:

nie, nie lepiej nie - poszukaj na forum bo wiesz - jak juz kiedyś Ender powiedział - temat ten wraca średnio raz na półroku...i niestety limit tego półrocza został juz przekroczony Very Happy

..czyli po prostu polecam przeczytac poprzednie tematy...fascynująca lektura Laughing
2004-12-29 19:24:29
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 6890012 Odpowiedz z cytatem
Morse161

Private

Jeszcze nie wystartowałem.

Obecność jaja powiadasz Wink
Hmmm Alien Queen wzieła kilka na Sulaco (tak na wszelki wypadek Wink ) i zanim zaczęła sie mocować z Ripley zarzuciła je gdzieś w kąt.

Albo tez: tak sie mocowała z Ripley że z wysiłku zniosła jajo, które potem, gdzieś sie sturało. Nasi bohaterowie zmęczeni walką nie zauważyli tego Wink Potem na statku tak trzęsło, że jajo doturlało sie do kabiny kriogenicznej Ripley i ..., dalej to już wiecie Smile

Albo Newt wzięła jedno jako souvenier Wink (Myślała że puste Smile )

OK Ok wiem te jaja się nie turlaja ale mogły się ślizgać Smile

W A2 dopiero jest nieścisłość - Jak Alien Queen zapakowała sie niezauważona na malutki drop ship. Chyba sie teleportowała Smile Smile
2004-12-29 21:34:00
Ender

MODERATOR

Do Morse161: Jako ze o Alien 3 juz bylo duzo....

nie mam zamiaru po raz kolejny sie powtarzac. Takie dyskusje sa regularne. Zamiast zaczynac nowa, lepiej zapoznaj sie z tym co kiedys pisalismy, na spokojnie, przeczytaj calosc. I dopiero wtedy, jesli masz cos odkrywczego (powtarzam: odkrywczego Smile), pisz...

stary temat:
http://board.g4sa.net/viewtopic.php?t=431

Pozdrawiam
2004-12-30 20:02:51
Predator895.
For The Last Time

Staff Sergeant

Alien 3 czy Alien 3 Extended zalety i wady (którą wybrac?)

Obcy 3 to po Aliens najczęściej oglądana przeze mnie część sagi normalnie kiedy myślę o obcych od razu kojarzy mi się Przemowa Dillona i Eleganckie powiedzonka 85 "No Fucking Way" są po prostu w tym filmie podstawa ,fundamentem i nie wiem dlaczego ale zawsze w tych momentach włosy stają mi dęba Very Happy Ale teraz mam mały dylemat która wersja jest lepsza Razz i w tej Kinowej i w tej powiedzmy Specjalnej można coś zyskać i stracić :
Wersja Kinowa :
1.Super klimatyczny początek który cytuje i znam na pamięć Rolling Eyes ,te wypasione wstawki i komunikaty kto przeżył a kto zginą nadają odp. klimatu
2.No i oczywiście końcówka jest bardziej dramatyczniejsza
3.Bardziej preferuje psa jako nosiciela (wygląda to bardziej realistycznie) poza tym czy obcy odziedziczył by po byku taki tryb poruszania się i w ogóle tych wszystkich wygibaśnych ewolucji
Wersja Specialna:
1. Brakuje mi w niej tych wstawek ze zdjęciami ale dodatkowe elementy z Clemensem spacerującym po plaży wynagradzają nam ten zawód ale mamy w tej scenie mały szkopuł który trochę psuje nam klimat natomiast zamiast wstawek ze zdjęciami mamy cień łysej glacy Naczelnika który bez emocji i zająknięcia wypisuje zwykłę dane na klawiaturze (dotyczące oczywiście ów rozbitków)
2.bardzo podoba mi się mała wstawka w rozmowie Dillona z Ripley : "Idz Zabić się sama " mistrzowsko dodaje klimy do całej sytuacji Smile
3.bardziej dramatyczniej przedstawione tu mamy element żałoby po wiezniach którzy nie przeżyli wielkiego pożaru
4.Troche przeszkadza mi dodane zdanie w przemowie Dillona(dotyczy ono drogi do nieba) które słyszymy dokładnie przed końcową(„Kwestia tylko jak zamierzacie odejść..”) mowa trochę traci na klimacie
Dlatego za każdym razem kiedy chce sobie obejrzeć Obcego 3 mam bardzo Wielki dylemat którą wersje wybrać tez tak macie ??

Call me Snake

Ostatnio zmieniony przez Predator895. dnia 2005-01-02 11:06:59, w całości zmieniany 2 razy
2005-01-01 02:24:04
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 2488914 Odpowiedz z cytatem
Morse161

Private

Dzieki za linka Ender (nie chcialoby mi sie szukać tego tematu po całym forum

PS

Serio krowa była nosicielem w jakiejs specjalnej wersji a Clemens chodził po jakiejs plaży ???????????????
Wogóle pierwsze słysze o specjlnej wersji A3. Jak ją można zdobyć?
Znajomi nie mają na bank.
2005-01-01 20:28:26
Predator895.
For The Last Time

Staff Sergeant

I TY SIE NAZYWASZ FANEM PANU JUZ PODZIĘKUJEMY Surprised

Call me Snake
2005-01-02 11:06:07
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 2488914 Odpowiedz z cytatem
Suchy
F161

MODERATOR

http://www.fiorina.ibt.pl/wycsce.htm

http://board.g4sa.net/viewtopic.php?t=585&highlight=se
2005-01-02 11:56:12
Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu