Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: Aliens A comic Book Adventure.
Vysogotek
Weyland Yutani

Captain

Aliens A comic Book Adventure.

Mam pytania do CIACHA, albo do kogokolwiek kto posiada powyzsza gre.
Czy nie dalibyscie rady zrobic "czegos" (nie znam siem na tym)
zeby mozna bylo od was sciagnac comica naprzyklad przez kazee?
2003-01-26 15:54:14
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

no way!

Ja ma radiowe lacze - znaczy sie niezle download (do 2 megabitow) koszmarne upload - wysylalbym to 2 tygodnie... Ja to komus nagrywalem, Virus nie tobie przypadkiem?! Poza tym juz widze jak dostaniecie te gre i nie bedziecie mogli jej odpalic... to staroc i wymaga puszczania spod dosa 6.22 z tego co pamietam, bo wymaga odpowiedniej ilosci "base memory" jakiej sie nie da zwolnic pod windowza zeby nie wiem co...

Ale jak komus bardzo zalezy to moge nagrac - bede wysylal te obiecana paczke do Virusa moze w tym tygodniu to moge dorzucic jakby co.

To mam nagrywac?

Polozylem dzis na amen egzamin z informatyki ... co za wstyd... po trzech dniach praktycznie bez snu jak wszedlem na sale to nie bardzo poamietalem jak sie nazywam... dostalem do opracowanie schemat bazy danych i.... wymieklem.... gapilem sie przez pol godziny w kartke i kompletnie nie wiedzialem jak to ruszyc.... oddalem pusta i wkurwiony poszedlem do domu.... po przyjsciu do chawiry otwarlem lodowke nalalem sobie drina i.... nagle kompletne rozwiazanie pojawilo mi sie przed oczami... klade to na karb zmeczenia i ide spac bo ledwo zyje.

Ostatnio zmieniony przez CIACHO dnia 2008-02-04 02:35:30, w całości zmieniany 1 raz
2003-01-26 20:47:07
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
Vysogotek
Weyland Yutani

Captain

To ja poprosze o nagranie.
Oczywiscie wroce za plytki.
(ps. niedaloby sie jeszcze jakos kolorowo okladki od cd skserowac, zeby juz wogole ladnie bylo? tez bym oddal, )
Ale to dopiero jak sobie z egzaminami dasz rade.
Trzymam za ciebie!
2003-01-27 09:25:32
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
Sammel

Sergeant

JA ! JA ! JA też !!!!!!

Ciacho ! możesz dożucić to do książki ;)

A co to konfigurowania kopa pod stare gry to służę uprzejmie, na swoim koncie mam odpalenie takich staroci jak Dungeon Master, Abandoneg Peaces, Sidicate itp. :D

CIACHO PPPPRRROOOOSSSSZZZZZZĘĘĘĘ wyślijmi też !!

A tak a małe pocieszenie jutro mam egzamin z prawa międzynarodowego, popojutrze z organizacji i zarządzania, przedemną jeszcze rachunkowość i historia doktryn politycznych. na koniec zostało mi jeszcze do napisania kilka rozdziałów licencjatu:[
2003-01-27 09:46:25
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Vysogotek
Weyland Yutani

Captain

Ja mam na dniach egzamin z historii sztuki.
2003-01-27 10:00:31
mares
Hitman

First Lieutenant

ja z matematyki , aż się rzygać chce :puke:
2003-01-27 10:18:08
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

DOWNLOAD!

Odświerze sobie po latach ten temat; bo dostalem dzis maila od człowieka ktory szukal tej gry i nigdzie nie mogl znalezc - z ciekawosci i wiedziony sentymentem zaczalem googlowac co doprowadzilo mnie do znalezienia informacji ze obecnie gra jest w pelni grywalna na dosboxie (dawniej byly "kwasy" z uruchomieniem tego pod winda ze wzgledu na wymagana ilosc pamieci podstawowej i trzeba bylo instalowac dos 6.22 bo inaczej nie szlo tego odpalic).

Ale nie o tym mialem:
http://www.old-games.ru/game/iso/1030.html
Smile
Idzie jak krew z nosa zaraz po zapuszczeniu - ale jak sie zasysa menagerem (flashgetem na przyklad) i zostawi spokojnie to sie rozpedza do jakis 50 kilo - wiec oba iso powinno sie dac sciagnac w jedna noc (jeszcze nie testowalem bo wlasnie "targam" te pliki ale sadze ze powinny byc ok)

Spasiba towariszcze! Smile

Mysle ze gratka dla die-hard-fanow zeby looknac na klasyke sprzed lat, jesli jeszcze ktos nie ma i nie gral.

PS:
http://www.dosbox.com/

Update: http://www.abandonware-france.org/ltf_abandon/ltf_jeu.php?id=840&fic=liens - tu tez sa isa do sciagniecia, tylko nie jestem pewien czy nie francuskie - zgodnie z tym co podaje wiki versje nieanglojezyczne sa niepodokanczane, cokolwiek to znaczy ( http://en.wikipedia.org/wiki/Aliens:_A_Comic_Book_Adventure )

Ostatnio zmieniony przez CIACHO dnia 2008-02-02 11:50:17, w całości zmieniany 1 raz
2008-02-02 02:08:18
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1540119 Odpowiedz z cytatem
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

Very Happy CIACHO brak update przez długi czas został Ci własnie wybaczony :]

ale z zasysaniem chyba poczekam na poczatek tygodnia - teraz leci mi po 0,1kb/s

BRAWA ZA DETERMINACJE i znajomośc ruskiego Smile
2008-02-02 11:49:08
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

@SAMMAEL: wrzuc pliki do jakiegos download accceleratora - polecam flashgeta ktorego sam uzywam i zostaw zapuszczone na noc. U mnie bylo to samo na poczatku byl "test cierpliwosci" i przez godzine ciurkalo po 0.1 - juz miale wylaczyc w diabla gdy sie rozpedzilo do 50-80 kilo.
2008-02-02 11:53:47
Michał dave

Lance Corporal

Kiedyś już to ściągnąłem na dosboxa i mi nie poszło .Dajcie znać czy u was wszystko w porządku.
2008-02-02 15:14:45
MatheV

Staff Sergeant

czy ktos mi podpowie jak ja mam to w tym dosboxie uruchomic? program mi sie buntuje i mowi, ze nie moze otworzyc tych plikow exe. Question
2008-02-03 01:09:52
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

MatheV napisał:
czy ktos mi podpowie jak ja mam to w tym dosboxie uruchomic? program mi sie buntuje i mowi, ze nie moze otworzyc tych plikow exe. Question

LOL

To jest plik selfextrakting.. spakowany plik po prostu - klikasz normalnie exe (pod windowsem a nie w dosboxie) i ci sie rozpakuje bin/cue do wypalenia na plycie lub zamontowania w virtual drive. (obraz jest podwojnie spakowany z czego drugi plik jest samorozpakowujacy)

EDIT:

Krok po kroku dla zbyt leniwych by czytac readme, samemu pomyslec lub uzyc google, instrukcja jak to odpalilem u siebie:

/mhmh... moze problemy niekorych wynikaja stad ze mlode pokolenie nigdy DOS'a na oczy nie widzialo,i w przeciwienstwie do starych dinozaurow jak widza migajacy kursor na czarnym tle bez zadnych ikonek to sie gubia?! - tak sobie spekuluje... wiec dla tych co nigdy wczesniej DOSa na oczy nie widzieli postaram sie wylozyc to łopatologicznie!/

/GRA O ILE MOGE TO STWIERDZIC PO KILKU MINUTACH GRANIA WYDAJE SIE DZIALAC PERFEKCYJNIE!/

01 ) Pobierz pliki z ruskiej strony ( http://www.old-games.ru/game/iso/1030.html ):
-Aliens_A_Comicbook_Adventure_CD1.rar
-Aliens_A_Comicbook_Adventure_CD2.rar
(polecam sciagac jakims dobrym download acceleratorem - np flashgetem ( http://www.flashget.com/index_en.htm ) i najlepiej pozno w nocy bo z transferami z tej strony jest jak juz wspominalem roznie - w kazdym razie jak zapuscicie pozno w nocy to na rano powinno byc jesli macie wmiare przyzwoite lacze)

02 ) Pobierz DOSBOX ze strony dosboxa ( http://www.dosbox.com )
-DOSBox0.72-win32-installer.exe

03 ) Rozpakuj pliki *.rar z gra - uzyskasz pliki *.exe

04 ) Pliki exe to samorozpakowujace archiwa zipa - po prostu na nich kliknij - rozpakuja sie do plikow obrazow bin/cue

05 ) Zainstaluj DOSBOXA klikajac na DOSBox0.72-win32-installer.exe
Ja u siebie zainstalowalem na G:DOSBox bo akorat tam mialem miejsce; instalator utworzy skrot na pulpicie.

06 ) Kliknij skrot na pulpicie otworzy sie jedno okienko a potem drugie.

07 ) W windowsie utworz sobie katalog ktory bedzie udawal dysk c pod dosem - ja u siebie zrobilem po prostu folder g:DOSfiles

08 ) W okienku dosboxa napisz "mount c g:DOSFiles" - kartoteka bedzie pod dosboxem drivem c:

[@ENDER: please zrob cos jak mozesz zeby napisanie OSIEM_NAWIAS wyswietlalo sie jako cyfra osiem i zaraz za nia nawias a nie nieplanowana buzka - musialem dostawic spacje bo mnie to wkurzalo...]

09 ) Jesli nie chce ci sie wypalac plikow uzyj jakiegos virtual driva - polecam DAEMON TOOLS ( http://www.daemon-tools.cc/dtcc/download.php ) - po prostu zamontuj plik cue pierwzej plyty w dowolnym virtual drivie.

10 ) U mnie virtualny naped daemon tools jest oznaczony w systemie literka "J" - wiec w okienku dosboxa piszemy "mount d j:" - teraz nasz obraz plyty zamontowany pod windowsem w wirtualnym napedzie J jest podmontowany pod dosboxem jako D

11 ) w dosboxie napisz "d:"

12 ) w dosboxie napsiz "install" - gra zacznie sie instalowac

13 ) wybierz autodetekcje dzwieku - ustawi sie na SoundBlastera

14 ) GRAJ /gre odpala sie wchodzac na dysk D polecenie "d:" i pisząc "aliens" /

Nawet nienajgorzej to wyglada - pliki z ruskiej strony sa OK i dzialaja - przynajmnije pierwszy, bo drugiego jeszcze nie sprawdzalem (to zdaje sie CD audio bedzie z tego co pamietam?!). W kazdym razie u mnie pod Vista wszystko dziala bez najmniejszego problemu.

Dodatkowe info: seting montowania dyskow sie nie zasejwowal po tym jak wylaczylem dosboxa - pewnie trzeba gdzies w opcjach ustawic albo bata jakiegos zrobic - w zwiazku z tym po wylaczeniu dosboxa i ponownym odpaleniu by uruchomic nasza zinstalowana gre trzeba znowu zamontowac dyski czyli piszemy w okienku dos boxa:

mount c g:DOSFiles
mount d j:
d:
aliens

i mozemy znowu grac Smile

[ Chyba nie musze nikomu pisac ze jesli jako dysk c pod dosboxem chcecie zamontowac inny katalog niz "DOSFiles" znajdujacy sie na dysku G to trzeba te scierzki zmienic na takie jakie beda u was, oraz ze literka waszego virtual driva to prawdopodobnie nie bedzie J, chyba ze macie akorat tyle samo partycji co ja... tak na wszleki wypadek o tym wspominm Smile ]

Edit: to montowanie za kazdym razem jest meczace wiec pod widowsem wchodzimy tam gdzie zainstalowalismy dosboxa i otwieramy w notatniku plik dosbox.conf (u mnie G:DOSBoxdosbox.conf)

Na samym dole pod:

[autoexec]
# Lines in this section will be run at startup.

dopisujemy:

mount c g:dosfiles
mount d: j:

Plik zapisujemy i odtad montowanie odbywa sie automatycznie

Przypominam ze caly czas zeby uruchomic gre musimy po odpaleniu dosboxa wydac DWIE komendy:

d: (przejscie na dysk D czyli w naszym wypadku virtualny cdrom)
aliens (odpalenie gry)

Pewnie mozna by to jeszcze jakos bardzie uproscic piszc jakiegos bata czy cos gdzies dopisujac w plkach dosboxa ale jak dla mnie jest juz ok - ostatecznie napisanie "d:" <ENTER> "aliens" <ENTER> nie wymaga wiele wysilku.

OPCJONALNA INSTALACJA PATHY:

Wersja 1.0 dziala dobrze i wydaje mi sie ze nie ma potrzeby instalowania pathy. Na podstronie poswieconej grze ( http://www.aliens.pl/acba.htm ) mozna jednakże pobrac dwa pliki:
- alienscba102.zip
- alienscba103.zip
Pierwszego nie radze instalowac - wywala jakis komunikat po francusku zdaje sie...
Drugi... no sam nie wiem - ja zainstalowalem z ciekawosci; robimy to tak:

1) Po pobraniu rozpakowujemy sobie plik alienscba103.zip, nastepnie kopiujemy ALIEN103.EXE np do jakiejs podkartoteki w kartotece ktora jest naszym dyskiem C pod dosboxem. Ja np utworzylem folder o nazwie "103" i tam wrzucilem plik (oczywiscie robimy to pod windowsem)- czyli u mnie wygladalo to tak: G:DOSFiles103ALIEN103.EXE

2)Odpalamy dosboxa i piszemy
c:
cd aliens
copy c:103*.*
alien103.exe

[w sumie to mozecie od razu plik przegrac do kartoteki gdzie zainstalowaliscie gre - czyli waszego dosboxowego c:aliens i wykonac po prostu ostatni krok czyli samo uruchomienie pliku pod dosboxem]

W tym momecie po uruchomieniu dosboxa piszemy:

c:
cd aliens
aliensp2.exe --żeby odpalic wersje 1.3

Napisanie

d:
aliens --uruchomi wersje 1.0

EDIT2: Zauwazylem bledy po instalacji patha - jesli odpale wersje 1.3US i dam intro (wymaga zaladowania do virtuala plyty 2) to czesc napisow mam nie po angielsku i na dodatek dzwiek sie zapetla - przy odpaleniu wersji 1.0 bledy nie wystepuja i intro przechodzi cale plynnie - niniejszym ODRADZAM instalowanie pathy - choc mozliwe ze jest to spowodowane tym ze przed 1.3 zainstalowalem 1.2

EDIT3: Wczesniej mi to jakos nie chciało działac - tj nie wszystko co dopisałem w pliku cgf dosboxa było traktowane jakby było w prawdziwym dosowym autoexecu - nie wiem czemu bo nagle działac poprawnie zaczelo... Smile Czyli zeby sobie zautomatyzowac sprawe i odpalac gre jednym kliknieciem dopisujemy:

[autoexec]
# Lines in this section will be run at startup.
dopisujemy:
mount c g:dosfiles
mount d: j: -t cdrom
c:aliensaliensp2.exe <-/zalozenie ze path 13. jest ZAINSTALOWANY!/

Jak planujecie pod dosboxem grac w wiecej staroci niz tylko ACBA to nie od rzeczy jest pomysl aby zapodac tam jakiegos menadzer plikow i jego zamiast gry wywolywac przy stracie ( ot pierwszy z brzegu np. http://www.ii.pw.edu.pl/~borkowsm/dnpl.htm ).

UFFFFF - MIŁEGO GRANIA! Smile

BTW: jesli ktos sie jeszcze nie zorientował to ALT-ENTER przełancza miedzy pełnym ekranem a okienkiem

BTW2: Z rozpędu sprwdziłem PC-towa wersje ALIEN TRILOGY (inny dos-owy klasyk z obcym - dawalo sie ja jeszcze uruchomic na win98, ale na XP juz nie) i tez działa bardzo dobrze!

PS:
Wlasnie targam z tej ruskiej strony ISO Crusader: No Remorse - cudowna, piekna izometryczna gre - ktora takze wszystkim bardzo polecam - mam nadzieje ze tez pojdzie!

Ostatnio zmieniony przez CIACHO dnia 2008-02-04 04:00:32, w całości zmieniany 13 razy
2008-02-03 01:56:33
HICKS
I'm here, baby! I'm here!

MODERATOR

CIACHO napisał:

PS:
Wlasnie targam z tej ruskiej strony ISO Crusader: No Remorse - cudowna, piekna izometryczna gre - ktora takze wszystkim bardzo polecam - mam nadzieje ze tez pojdzie!

Święte słowa! Polecam także sequel Crusader: NO REGRET.
2008-02-03 04:10:42
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

HICKS napisał:
CIACHO napisał:

PS:

Święte słowa! Polecam także sequel Crusader: NO REGRET.

No Regret tez przeszedlem choc podobal mi sie znacznie mniej niz No Remorse - po prostu pierwsza czesc ma niepowtarzalny klimat, druga byla jednak nieco odgrzanym kotletem.

W kazdym razie gra chodzi plynnie - stragalem, zinstalowalem, sprawdzilem! Smile, podobnie jak wersja CD Dune "jedynki".

Crusadera przeszedlem jakies dwa lata temu - wtedy zainstalowalem go z pozyczonej plytki na jakims Virtual PC (VMWare chyba) - w kazdym razie na emulownym kompie postawilem DOS 6.22 i na tym dosie dopiero gre - co jest kolejnym sposobem na odpalenie starych gierek jesli ktos ma jakies problemy z dosboxem [choc to ciut bardziej skomplikowane bo trzeba albo sciagnac jeszcze image dysku z dosem dla virtualnego pc-ta, albo owego dosa zainstalowac - w kazdym razie lepsze to niz instalowanie DOS'a na "prawdziwym" komputerze Smile].
2008-02-03 06:03:33
SAMMAEL
Not bad for a human

Lieutenant Colonel

Jeszcze nie sciągnełem Aliena (idzie jak krew z nosa, raz 30kb zaraz pozniej 6Razz) ale co do DOSboxa, najczęściej wystarczy przeciągnąc exe na skrót DOSbox na pulpicie i programik robi wszystko automatycznie:)

Crusader rządził aż dziw ze nikt nie pomyślał żeby zrobić taką gierke teraz. jedyni jej minus to brak możliwości strzelania gdy się chodzi Wink pozatym wymiata Smile No pity no mercy NO REGRET!
2008-02-03 07:30:35
MatheV

Staff Sergeant

CIACHO napisał:

04 ) Pliki exe to samorozpakowujace archiwa zipa - po prostu na nich kliknij - rozpakuja sie do plikow obrazow bin/cue

hah, no to wiem juz gdzie problem, cholerstwo nie chce sie wypakowac Sad
2008-02-03 09:46:17
Corvax
Hell awaits...

Lieutenant Colonel

I znowu przez was będę musiał przejść obie części Crusadera :/.
2008-02-03 11:31:59
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

a ja mialem pewne problemy z odpaleniem Aliensow, moze komus sie przyda info:
1. nie zadzialal mi SB16, poszlo na zwyklym SB
2. po instalce czarny ekran, poszlo mi dopiero z patchem 1.3 (bez instalacji patcha 1.2)
2008-02-03 18:46:35
CIACHO
"GAME OVER, MAN!"

MODERATOR

TuReK napisał:
a ja mialem pewne problemy z odpaleniem Aliensow, moze komus sie przyda info:
1. nie zadzialal mi SB16, poszlo na zwyklym SB
2. po instalce czarny ekran, poszlo mi dopiero z patchem 1.3 (bez instalacji patcha 1.2)

Nie pamietam dokladnie - ale jesli chodzi o dzwiek to sie powinno wybierac SB PRO chyba (bedace standardowym "skladnikiem" wiekszosci virtualnych pc-tow, i chyba w jakims readme do dosboxa ktore przelecialem wzrokiem tez byla sugestia zeby wlasnie ta karte zaznaczac).

He he... smiesznie widziec w epoce Unreal Engine III ludkow zagrywajacych sie w dosowe starocie! Smile Sam mam w planach dzis wieczorem DUNE "jedyneczke" albo No Remorse...

Fajny ten nowy DOSBOX jest... pamietam że odpalilem to właśnie jakieś dwa lata temu gdy przypadkowo u kumpla zauważyłem pudeleczko z Crusaderem, ale wtedy jakoś marnie to działało - cieło, rwało, zapętlało dzwiek, sporo rzeczy sie nie chciało uruchomić i lepszy był właśnie virtual-pc z zainstalowanym dosem. Ale ta nowa wersja wymiata - popatrzyłem na stronie na kompatybilność gier i w zasadzie wszystkie tytuły w które grałem w epoce 486-wczene pentium sa perfekcyjnie grywalne.

BTW: jestem pewien ze takim twardzielom jak wy to niepotrzebne, ale jakby sie ktos zacial to... http://www.thecomputershow.com/computershow/walkthroughs/aliensacomicbookadventurewalk
2008-02-03 19:09:04
Corvax
Hell awaits...

Lieutenant Colonel

"Fajny ten nowy DOSBOX jest... pamietam że odpalilem to właśnie jakieś dwa lata temu gdy przypadkowo u kumpla zauważyłem pudeleczko z Crusaderem, ale wtedy jakoś marnie to działało - cieło, rwało, zapętlało dzwiek, sporo rzeczy sie nie chciało uruchomić i lepszy był właśnie virtual-pc z zainstalowanym dosem. Ale ta nowa wersja wymiata - popatrzyłem na stronie na kompatybilność gier i w zasadzie wszystkie tytuły w które grałem w epoce 486-wczene pentium sa perfekcyjnie grywalne. "

Właśnie nie odpalałem jeszcze najnowszego, mam nadzieje, że jest różnica, bo faktycznie Crusader ostro ciął i nie dało się grać.
2008-02-03 19:26:25
Strona: 1, 2  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu