Autor |
Temat: Alien: Covenant (Prometeusz - sequel) |
Second Lieutenant
|
Alien: Covenant (Prometeusz - sequel)
Póki co mam nadzieję, że "Prometeusz 2"
a) Nigdy nie powstanie
b) Naprawi błędy jedynki
http://www.filmweb.pl/news/Co+si%C4%99+dzieje+z+sequelem+%22Prometeusza%22-94342
Prometeusz był całkiem dobrym filmem SF ale beznadziejnym jeżeli chodzi o uniwersum obcego.
Zapraszam was do dyskusji nt. Prometeusza 2 (jakby się nie nazywał sequel).
Moim zdaniem Shaw wraz z Dawidem doleci do macierzystej planety SJ gdzie dowie się, że SJ nie lubią ludzi bo 2 tys. lat temu ludzie ukrzyżowali jednego z nich. ____________________________________ Some men just want to watch the world burn.
|
|
2013-03-28 21:48:47
|
|
Corporal
|
Według mnie Shaw z Davidem doleci do "raju" jednak to miejsce nie będzie miało zbyt wiele wspólnego z rajem;) Eksperymenty już dawno wyniszczyły ich planetę, teraz jest ona zainfekowana deaconami, trilobite'ami i tego typu dziwadłami (zapewne też czymś czego w prometeuszu jeszcze nie było). Tylko niezbyt wiem co by miało się tam dalej dziać skoro tylko dwójka głównych bohaterów by była (no i jacyś inżynierowie, którzy przeżyli) Myślałem też, że może pojawić się korporacja Yutani. Druga wyprawa śladem zaginionego Prometeusza czy coś w tym stylu...
|
|
2013-03-28 23:11:59
|
|
Second Lieutenant
|
LUPUS napisał: | Według mnie Shaw z Davidem doleci do "raju" jednak to miejsce nie będzie miało zbyt wiele wspólnego z rajem;) Eksperymenty już dawno wyniszczyły ich planetę, teraz jest ona zainfekowana deaconami, trilobite'ami i tego typu dziwadłami (zapewne też czymś czego w prometeuszu jeszcze nie było). Tylko niezbyt wiem co by miało się tam dalej dziać skoro tylko dwójka głównych bohaterów by była (no i jacyś inżynierowie, którzy przeżyli) Myślałem też, że może pojawić się korporacja Yutani. Druga wyprawa śladem zaginionego Prometeusza czy coś w tym stylu... |
Mam podobnie zdanie ja Ty. Eden (planeta inżynierów) będzie wyniszczona a resztki SJ będą za hibernowane w bunkrze. SJ będą pracować nad xseno broną aby zwalczać stwory które stworzyli. Winą za swoje nieszczęście bądą obarczać ludzi, gdyż czarna maź powstała w celu eksterminacji ludzkości (stąd taki hejt na ludzi).
Shaw za pośrednictwem Dawida chce pogodzić się z SJ i zacznie pokazywać jakcy to ludzie fajni i rozumni. Jeden z SJ zauważa krzyż na szyi Shaw i jest wstrząśnięty. Shaw tłumaczy że wierzy w Zbawiciela. Koniec końców SJ przebaczają ludziom itp.
Dawid widząc potencjał xseno wyśle tajny komunikat do YW, wypuszczając xseno na wolność. Alieny eksterminują SJ zaś ostatni bierze kurs na Ziemię, jednakże zostaje wcześniej zainfekowany i rozbija się na LV 426.
Shaw dowiaduje się o imba zachowaniu Daiwida rozwala go i leci na Ziemię. W międzyczasie odkrywa na pokładzie obcego i z nim walczy. Wygrywa i nadaj komunikat. ____________________________________ Some men just want to watch the world burn.
|
|
2013-03-29 14:37:54
|
|
Major
|
Shaw na planecie Inzynierow odnajduje wehikul czasu. Wraz z Davidem udaja sie do roku 2009 i morduja Ridleya Scotta pomagajac mu zejsc z kinematograficznego ringu zanim doszczetnie straci twarz. Nastepnie David dociera do tworcy scenariusza i gwalci go w twarz swoim stalowym czlonkiem niczym osmiornica po terapii hormonalnej z tworu zatytulowanego "Prometeusz", ktory ostatecznie nigdy nie powstaje. Gryzipiorek ktory pierwszy wpadl na pomysl trzepania pieniedzy na filmie sci-fi o fabule tak slabej ze musial podpierac sie popularnoscia mojej ulubionej serii filmowej umiera w cierpieniach z glodu, w rynsztoku. To moja wersja idealnego scenariusza.Rozmarzylem sie.
Jestem bardzo tolerancyjny i nawet znany z tego ze lubie dobre remake'i (czekam na Robocopa, podobala mi sie nowa wersja Total Recall).
Rozwazanie nad fabula Prometeusza to dla mnie jak analizowanie starego testamentu pod katem historycznym - totalnie bez sensu.
Ja z tego filmu pamietam glownie rysy na pomniku kultowego Obcego i legalna kserokopie z tego dziela w calkiem nowym, slabym filmie. ____________________________________ http://alienschamber.blogspot.com/
[img]http://www.mediafire.com/convkey/6eb7/v2c5f7k7bdcvkhcfg.jpg[/img]
|
|
2013-03-29 20:13:07
|
|
Second Lieutenant
|
Dill-On napisał: | Shaw na planecie Inzynierow odnajduje wehikul czasu. Wraz z Davidem udaja sie do roku 2009 i morduja Ridleya Scotta pomagajac mu zejsc z kinematograficznego ringu zanim doszczetnie straci twarz. Nastepnie David dociera do tworcy scenariusza i gwalci go w twarz swoim stalowym czlonkiem niczym osmiornica po terapii hormonalnej z tworu zatytulowanego "Prometeusz", ktory ostatecznie nigdy nie powstaje. Gryzipiorek ktory pierwszy wpadl na pomysl trzepania pieniedzy na filmie sci-fi o fabule tak slabej ze musial podpierac sie popularnoscia mojej ulubionej serii filmowej umiera w cierpieniach z glodu, w rynsztoku. To moja wersja idealnego scenariusza.Rozmarzylem sie.
Jestem bardzo tolerancyjny i nawet znany z tego ze lubie dobre remake'i (czekam na Robocopa, podobala mi sie nowa wersja Total Recall).
Rozwazanie nad fabula Prometeusza to dla mnie jak analizowanie starego testamentu pod katem historycznym - totalnie bez sensu.
Ja z tego filmu pamietam glownie rysy na pomniku kultowego Obcego i legalna kserokopie z tego dziela w calkiem nowym, slabym filmie. |
Dill-on mi chodzi o to, czy po premierze Prometeusza 2 część wątków nad którymi snujemy obecnie przypuszczenia się potwierdzi. Mam nadzieję, że nie bo motyw ukrzyżowanego SJ to strzał w stopę i gwóźdź do trumny dla uniwersum Obcego.
Poza tym można tutaj też zamieszczać news-y nt. sequel-a Prometeusza. ____________________________________ Some men just want to watch the world burn.
|
|
2013-03-29 21:10:39
|
|
Major
|
Ok ok. Po prostu jak zwykle musialem wtracic swoje 3 grosze niepotrzebnie ____________________________________ http://alienschamber.blogspot.com/
|
|
2013-03-29 21:28:32
|
|
Private
|
Ja tam mam nadzieję, że w Prometeuszu 2 będziemy bliżej odpowiedzi czemu ludzie mieli być unicestwieni. Czy dlatego, że byli zarazą, wirusem (np dla planety Ziemi?)
Mimo tego, że jestem wielkim maniakiem Obcego, to Prometheus bardzo mi się podobał. Nie wiem czemu.
Może dlatego, że przymknąłem oczy na niektóre nieścisłości? A może dlatego, że olałem to, że nie jest to kontynuacja obcego (moim zdaniem bardzo dobrze że nie jest) i po prostu cieszyłem się zupełnie nową przygodą.
Ciężko mi powiedzieć, co jest w tym filmie takiego co mi się podoba. Może to klimatyczna muzyka, może specyficzny głos głównej aktorki. Cholera wie. Ale fakt faktem - oczekuję na drugą część z utęsknieniem :}
|
|
2013-04-02 19:46:28
|
|
Second Lieutenant
|
|
2014-11-20 09:51:28
|
|
Major
|
Nie ufam takim wieĹciom, od czasĂłw gdy Prometeusz miaĹ byÄ rzekomo prequelem a staĹ siÄ niewiadomo czym.
Teraz nie jestem pewien, czy Ridleyowi chodzi o wprowadzenie zupeĹnie nowego gatunku ktĂłry totalnie odetnie ten film od naszej ulubionej serii, czy tylko jÄ
zapaskudzi nowym rodzajem. ____________________________________ http://alienschamber.blogspot.com/
|
|
2014-11-20 19:33:37
|
|
Second Lieutenant
|
GruchnÄĹa wieĹÄ, Ĺźe sequel Prometeusza bÄdzie nazywaĹ siÄ:
Alien: Paradise Lost ____________________________________ Some men just want to watch the world burn.
|
|
2015-09-27 17:25:17
|
|
Major
|
Chyba najlepsze co spotkaĹo Obcego po latach 90 to gry - z "Isolation" na czele, natomiast filmy... RobiÄ
te crossovery, prequele, sequele (przecieĹź juĹź na chwilÄ obecnÄ
szykujÄ
siÄ dwa filmy z "ALIEN" w tytule).
Niestety moja ulubiona filmowa saga zaczyna przypominaÄ to:
https://www.youtube.com/watch?v=Pl092whRLlI
Szkoda, niektĂłre serie doczekaĹy siÄ dobrych kontynuacji i sequeli, ale juĹź niestety OBCY i np. TERMINATOR w nowych wydaniach to nieporozumienie. Magia nowego tysiÄ
clecia. Ciekawe co pokaĹźe Bloomkamp ze swoim nowym filmem ale jak dotychczas Ĺźaden z jego filmĂłw mnie nie oczarowaĹ, sÄ
przeciÄtne. ____________________________________ http://alienschamber.blogspot.com/
|
|
2015-10-06 17:08:29
|
|
Corporal
|
|
2015-11-11 17:23:48
|
|
Sergeant
|
|
2015-11-16 18:28:05
|
|
Corporal
|
|
2015-11-17 10:46:44
|
|
Major
|
|
2015-11-17 14:36:35
|
|
Lance Corporal
|
Dill-On napisał: | Ciekawe co pokaĹźe Bloomkamp ze swoim nowym filmem ale jak dotychczas Ĺźaden z jego filmĂłw mnie nie oczarowaĹ, sÄ
przeciÄtne. |
I zawsze opierajÄ
siÄ na tym samym schemacie czyli zĹa i chciwa korporacja ma jakaĹ technologiÄ, ktĂłrej chce uĹźyÄ w zĹym celu, pojawia siÄ bohater, ktĂłry z niÄ
walczy i odzyskuje wspomnianÄ
technologiÄ.
W duĹźym skrĂłcie, ale podobny schemat pojawia siÄ u Blomkampa regularnie i chyba nie muszÄ wskazywaÄ, Ĺźe Aliens idealnie siÄ w to wpasuje. Wayland-Yutani zĹa korporacja chce wykorzystaÄ Obcych do tego i tamtego, ale wbija Ripley z Hicksem, itd, itd. Chyba jako jeden z niewielu przyjmujÄ na chĹodno wieĹci o projekcie Blomkampa. Facet chce zrobiÄ "Aliens 2", ktĂłre nie wniesie niczego do tematu, a do tego bÄdzie spluniÄciem w twarze wszystkich fanĂłw Alien 3 (wiem, Ĺźe nie ma ich wielu, ale ja np. trĂłjkÄ uwielbiam). Wiem, Ĺźe to temat o Alien:Covenant, ale z tego co wiadomo, to film Scotta trochÄ namiesza w fabule potencjalnego A5 (o ile go zrobiÄ
za te 5 lat?). Co do samego A:C, to heh... nie chce Ĺźeby Ridlu prĂłbowaĹ tĹumaczyÄ skÄ
d siÄ wziÄli Obcy. CaĹy czar pryĹnie, tak jak to byĹo w wypadku Space Jockeya.
|
|
2015-11-18 11:59:07
|
|
Sergeant
|
Pan Scott moĹźe tĹumaczyÄ pochodzenie Obcego jak mu siÄ podoba. Niestety, moim zdaniem, jedynym filmem tej serii jego autorstwa pozostanie pierwszy "Alien" i na tym jego creative input siÄ koĹczy.
Tak naprawdÄ jedynÄ
rzeczÄ
, ktĂłra mnie martwi, jest kolejny tytuĹ "Alien". WolaĹem, kiedy do kin wchodziĹ "Prometheus" i nikt, nawet reĹźyser w pewnym sensie, nie wiedziaĹ, czy to w koĹcu jest prequel do Obcego, czy co to wĹaĹciwie jest. Teraz sprawa jest postawiona doĹÄ jasno. ____________________________________ Peace Love Empathy
|
|
2015-11-18 17:17:02
|
|
Lance Corporal
|
Ridley Scott zawsze miaĹ lepsze oko do filmĂłw niĹź gĹowÄ.
Nie bÄdÄ ukrywaĹ, Ĺźe "Prometeusz" byĹ dla mnie duĹźym rozczarowaniem, nie jako film s/f, ale gĹĂłwnie jako prequel "Alien". Spaihts i Lindelof uparli siÄ Ĺźeby rozgrzebaÄ co siÄ da i do wszystkiego co siÄ da dorobiÄ kompleksowÄ
ideologiÄ. Tymczasem historia wymyĹlona przez O'Bannona (zawsze pomijanego kiedy przychodzi do kwestii "creative inputu") byĹa prosta i zostawiaĹa wystarczajÄ
co duĹźo pola do popisu dla wyobraĹşni widza.
JeĹźeli Alien: Covenant nadal jest przerabiany przez Michael'a Greena, to juĹź mam spore obawy. Zawsze ceniĹem to, Ĺźe niewiele wiemy o Obcych. Zawsze otaczaĹa ich jakaĹ mroczna tajemnica. WolaĹbym aby nikt nie prĂłbowaĹ tego wyjaĹniaÄ, ani pokazywaÄ, ale tak, RS moĹźe robiÄ co mu siÄ podoba. Tak jak George Lucas mĂłgĹ.
To sÄ
oczywiĹcie tylko obawy, poczekamy i zobaczymy. Nie kaĹźdÄ
tajemnicÄ warto wyjawiaÄ.
|
|
2015-11-18 18:32:41
|
|
Major
|
Moonloop, piszesz w ten sposĂłb, jakby to byĹy moje posty - czujÄ siÄ jakbym czytaĹ swoje myĹli
Dodam juĹź tylko tyle, Ĺźe wczoraj rozmawiaĹem przez sieÄ z kolegÄ
o "Alien 5" i stwierdziĹ Ĺźartobliwie, iĹź pewnie akcja tego filmu toczyĹaby siÄ w RPA... przecieĹź Blomkamp jeszcze nie zrobiĹ niczego w innej scenerii Kolega ĹźartowaĹ, ale spodziewam siÄ róşnych niedorzecznoĹci. WedĹug mnie w pisanie scenariusza powinien byÄ zaangaĹźowany jakiĹ utalentowany fan Obcego, a nie utalentowany - lecz nieposiadajÄ
cy bladego pojÄcia o uniwersum goĹÄ z Hollywood. Ewentualnie Ĺźeby chociaĹź konsultowali to z ludĹşmi majÄ
cymi Ĺeb na karku, znajÄ
cymi wnikliwie Ĺwiat ktĂłry byĹ budowany w wyobraĹşni twĂłrcĂłw i fanĂłw przez lata. Niestety realia nie sÄ
takie piÄkne.
Ksenomorfom lepiej siÄ wiedzie teraz w grach.
"Alien: Isolation" to najlepsza rzecz jaka spotkaĹa Obcego od dawna.
MyĹlÄ Ĺźe te wszystkie nowe kinematograficzne pomysĹy na Obcego w XXI wieku sÄ
"bez duszy". Takie popĹuczyny ktĂłre robiÄ
hajs na popularnoĹci zbudowanej wczeĹniej. DziwiÄ siÄ, Ĺźe to nawet znajduje fanĂłw, bo sÄ
na pewno tacy co sÄ
gotowi broniÄ AVP i Prometeusza... PrzyzwyczaiĹem siÄ jednak, Ĺźe gusta sÄ
róşne. Mnie poziom tych marnych produkcji obraĹźa wrÄcz. Ja wiem, Ĺźe to tylko science-fiction ale bez przesady. SkrzeczÄ
cy kalmar z brzucha kobiety? Nie chciaĹo siÄ zrobiÄ lepszego projektu kreatury? Dla mnie to flagowy przykĹad marnoĹci tego filmu - dla zwykĹego zjadacza chleba jednak to pewnie Ĺźaden problem. Przebieranie mĹodego aktora za starca? PrzecieĹź to wyglÄ
da sztucznie i komicznie. To juĹź powinno raziÄ kaĹźdego, przecieĹź widaÄ Ĺźe to mĹody mÄĹźczyzna obĹoĹźony sylikonem i zĹÄ
grÄ
aktorskÄ
. I nie chodzi tylko Ĺźe wykonanie jest sĹabe, tylko o to Ĺźe DAĹO SIÄ TO ZROBIÄ LEPIEJ. SiÄ daĹo ale nie chciaĹo.
ProjektĂłw postaci ciÄ
g dalszy - o co chodzi z tymi albinosami ktĂłrzy zastapili genialny projekt H.R. Gigera? Wiem, ze ktoĹ tam doszukaĹ siÄ nawiÄ
zania do twĂłrczosci Hansa w tych... ludziach. Bo to sÄ
wĹaĹciwie ludzie, tylko wyĹźsi i pomalowani na biaĹo. Nie oznacza to jednak, Ĺźe pomysĹ jest dobry i wykonanie najlepsze. Znowu daĹo siÄ to zrobiÄ lepiej. MoĹźna wymieniaÄ dalej, ale szkoda dnia ____________________________________ http://alienschamber.blogspot.com/
|
|
2015-11-18 18:59:44
|
|
Lance Corporal
|
Blomkamp moĹźe zrobiÄ niezĹy film, ale moĹźe teĹź zrobiÄ bardzo sĹaby. Przyznam, Ĺźe przed konkretniejszym hejtem powstrzymuje mnie tylko to, Ĺźe facet dostaĹ wsparcie i bĹogosĹawieĹstwo Sigourney Waver. Wiem, Ĺźe to nic nie znaczy, ale pamiÄtam takÄ
wypowiedĹş Sigourney sprzed ok. 5 lat (nie pamiÄtam dokĹadnie), ktĂłra zrobiĹa na mnie wraĹźenie. PowiedziaĹa, Ĺźe jeĹli Obcy ma wrĂłciÄ (a byĹo to niedĹugo po AvP2 kiedy wydawaĹo siÄ, Ĺźe wszystko przepadĹo), to powinno siÄ wrĂłciÄ do ĹşrĂłdĹa. JeĹźeli historia ma siÄ zakoĹczyÄ, to Ripley musi znowu trafiÄ w kosmos gdzie odizolowana od wszystkiego stoczy ostatecznÄ
walkÄ z Obcym (w domyĹle - jednym). MoĹźe rzeczywiĹcie ostateczny rozrachunek powinien tak wyglÄ
daÄ. TrochÄ jak... w Alien:Isolation, ktĂłre naprawdÄ jest najlepszÄ
rzeczÄ
jaka wyszĹa z tytuĹem "Alien" od lat. Weaver jest juĹź w tym wieku, Ĺźe hipotetycznie moĹźe zrobiÄ jeszcze jeden, gĂłra dwa filmy o Obcym zanim przejdzie na emeryturÄ (i zanim jej obecnoĹÄ w filmie o Obcym przestanie mieÄ sens). Teraz albo nigdy. I nie wiem czy chcÄ aby tym ostatnim filmem byĹa realizacja pomysĹu Blomkampa, ktĂłry jest fanboyem "Aliens". Film Camerona jest Ĺwietny, rĂłwnieĹź dlatego, Ĺźe prĂłbowaĹ nowych rzeczy. Blomkamp bÄdzie patrzyĹ na "dwĂłjkÄ" jak na oĹtarzyk i wyjdzie z tego Ĺrednio udany sequelo-remake. Tak jak sam wspomniaĹeĹ Dill-On, on jest Ĺrednim reĹźyserem i caĹa sprawa rozbija siÄ gĹĂłwnie o to, Ĺźe jemu siÄ chce, i Ĺźe ma on ochotÄ zrobiÄ Obcego-film akcji, na co Fox chÄtnie wyĹoĹźy kasÄ.
Nie potÄpiam tego, ale mam obawy, o ktĂłrych pisaĹem wyĹźej. MoĹźe Sigourney wie na tyle wiÄcej niĹź my, Ĺźe widzi w tym coĹ dobrego.
To i tak jest cud, Ĺźe seria podniosĹa siÄ po ciosie pt. "Alien vs Predator 2". JedynkÄ moĹźna jeszcze obejrzeÄ na podobnej zasadzie jak "Prometeusza" - nie zastanawiajÄ
c siÄ za duĹźo nad tym co siÄ dzieje na ekranie bo nie ma to sensu.
Apropos Gigera, wĹaĹnie jego pracy nad Obcym poĹwiÄciĹem magistra i niestety wyszĹo na to, Ĺźe wbrew temu co ludzie myĹlÄ
, Obcy zaĹamaĹ mu karierÄ (ale to juĹź 'temat na inny temat'). Tak czy inaczej, on przyleciaĹ na plan Prometeusza, narysowaĹ kilka szkicĂłw (widaÄ je na tym Ĺmiesznie dĹugim dokumencie o produkcji Promka), ktĂłre byĹy dosyÄ sĹabe i to byĹo tyle. Niestety facet byĹ juĹź za stary, nie wyciÄ
gnÄ
Ĺ im z kapelusza gotowego krĂłlika. Wtedy jakieĹ grono "mĹodych i zdolnych" wziÄĹo siÄ za interpretacje jego dzieĹ z lat 60 i 70 i w ten sposĂłb skoĹczyliĹmy z wizualnÄ
parodiÄ
pt.: "Prometeusz". Realizacja to jedna wielka zabawa CGI. Mam nadziejÄ, Ĺźe nowe Gwiezdne Wojny pokaĹźÄ
, Ĺźe opĹaca siÄ tworzyÄ makiety, naturalnej skali modele i kostiumy.
Dobra, tak jak pisaĹeĹ, moĹźna o tym pisaÄ i pisaÄ bez koĹca. Zobaczymy co bÄdzie. Swego czasu brakowaĹo jakiegokolwiek sygnaĹu o powrocie Obcego na ekrany, a teraz robi siÄ tĹoczno. Tu Alien: Covenant, tam Alien 5, Ĺźeby tylko nikomu ie przyszĹo do gĹowy robiÄ AvP3.
|
|
2015-11-18 19:42:56
|
|
|