Wspólne forum dyskusyjne stron:
www.aliens.ibt.pl
aliens.g4sa.net
www.fiorina.prv.pl

| PROFIL | REJESTRACJA | LOGOWANIE | SZUKAJ | TEMATY | UŻYTKOWNICY | PRYWATNE WIADOMOŚCI |
<< Poprzedni temat :: Nastepny temat >>   Strona: Poprzednia  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 33, 34, 35  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Autor Temat: ALIENS COLONIAL MARINES
TrapsMaster

Second Lieutenant

Tam pieprzyć fabułę, zaczęliście o tym mówić, to powiedziałem, co o tym sądzę. Dla mnie nie jest to jakieś super ważne ( aczkolwiek mogliby się postarać ), najważniejsze są 3 rzeczy:
- klimat - w tej misji beznadziejny
- inteligencja przeciwników - jak wyżej
- wolność, czyli nie szalejcie ze skryptami, drodzy twórcy - w tej misji nie ma prawie żadnej

@Miket, w Call of Duty mamy walące się budynki, płonące helikoptery, spadające samoloty, eksplodujące czołgi, wykolejone pociągi, dynamiczne pościgi, a to wszystko podkreślone deszczem tysięcy nabojów i dziesiątkami rakiet. Coś się dzieje. A co może się dziać w takiej grze jak A:CM? Trailery MW3 rzucały na kolana, pokazując, jak bardzo dynamiczna to gra. Skrypty w tej grze dodają dynamizmu. I to czuć oglądając jakikolwiek filmik na ten temat. A tutaj? Oglądając gameplay, nie mam ochoty kupić tej gry za dowolną cenę, byleby zatopić się w tym świecie. Skrypty wkurzają, zamiast cieszyć.
Ale Call of Duty Modern Warfare 3 ma ważną wadę: kampania robi wrażenie tylko za jednym razem. Co prawda ogromne, nigdy go nie zapomnę, ale tylko RAZ! Pierwsza część MW nie miała zbyt wielu skryptów, dzięki czemu robiła na mnie wrażenie nawet za 20. razem. Bo odkrywałem coś nowego, szedłem inaczej, wybierałem nieco inną taktykę ( patrz misja "Kryjówka", która jest najlepszą misją, w jaką kiedykolwiek grałem, trzeba podejść do niej taktycznie, zwłaszcza jeśli gramy na poz. trudności Weteran ).

@Dill-On, gameplay ma rzucać na kolana, a nie wywoływać kontrowersje i zniechęcać. W gameplay-ach z Call of Duty skryptów nie widać w ogóle, jak również nie ma tam żadnych bugów.
2012-01-18 20:46:52
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odpowiedz z cytatem
Johnny Marine

Sergeant

Nie wiem jaki jest sens kłócić się o coś, czego nie będziemy pewni, póki nie zagramy. Dill ma rację, skąd do cholery mamy to wiedzieć? Wszystkich zagadek i całej gry nie da się wyjaśnić na podstawie promującego grę, 10 minutowego trailera. Być może ten poziom, który jest na nim będzie tylko w 50% w grze? Nie ma co snuć kosmicznych wniosków, tym bardziej, że to Beta.
2012-01-18 23:54:02
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 22692603 Odpowiedz z cytatem
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

@TrapsMaster
Nie wiem w jakiego ty Call of Duty grałeś ale to chyba nie ta gra co jest to w co gra wiekszosc ludzi. Cała seria Call of Duty jest wyznacznikiem skryptów. Nie widać ich?! Spróbuj właczyc Call of Duty 2 i przejsć misję X tak by przeżył Ci ktokolwiek z drużymy - niemożliwe. Powód? Skrytpy. TO JEST CECHA CAŁEJ TEJ SERII.
Kurde, ja wiem ze ta gra moze nie wysjc ale ty ja oczerniasz nie znajac jedej jej procent. Co z tego ze Call of Duuty ma helikoptery, posicki, rakiety - co z tego sie pytam? To ze nie pokazali ci tutaj APC, Sulaco, Dropshipa, wybuchow itp itd nie znaczy ze tego nie ma.
JEsli oceniasz ten gameplay przez pryzmat trailerow CoD to sorry ale cos tu jest nie tak skoro trailery CoD to TRAILERY a to jest GAMEPLAY BETA. Różnica jest znaczna. Twój błąd polega na tym że oceniasz elementy których na chwilę obecną nie jesteś w stanie w pełni ocenić. Można ocenić sens gry, logikę w stosunku do pierwowzoru (film, zniszcenie LV-426), ale nie możesz czepiać się czegoś czego 1) nie widziałeś 2) czegoś co z założenia jest niekompletne - inna sprawa jeśli wszystko to zostanie niezmienione do premiery ale na chwole obecna trzeba na to patrzec przez pryzmat tego ze jest to dzieło NIESKONCZONE.
2012-01-19 00:20:27
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 6890012 Odpowiedz z cytatem
TrapsMaster

Second Lieutenant

Miket, Ty absolutnie nic nie zrozumiałeś z mojego postu. Oglądnij sobie gameplaye z MW3 Beta. Nie ma tam nawet pół buga, skryptów nie widać prawie w ogóle. ONI SIĘ STARALI, by ów 11-minutowy gameplay wyglądał dobrze, a też robili to kilka miesięcy przed premierą. ( Jeżeli najnowszym Call of Duty, w jakie grałeś, jest "dwójka", to nie mam o czym z Tobą rozmawiać ).

Nie mówię, że skryptów nie ma ( bo znalazłem ich z 70 ), ale one nie denerwują aż tak bardzo. Psują MW3 tym, że gra jest jednorazowa. Robi wrażenie za pierwszym razem. Ale oprócz kampanii mamy tutaj kooperację i multiplayer. Mnie osobiście takie multi nie odpowiada, ale to tam grasz się ze 100h, zanim będziesz mieć już dość.
A A:CM? Z tego, co mi do tej pory wiadomo, będzie kampania do przejścia w 4 osoby oraz survival i tym podobne na 4 osoby. Skrypty powinny być, nie przeczę. Inaczej gra robi się nudna, bo tylko strzelasz do potworów ( właśnie na tym traci Left 4 Dead, brak skryptów powoduje, że gra nudzi się po jakiś 20 godzinach, bo nic się nie dzieje, za dużo losowości ).
W poprzednim poście chodziło mi o to, że skrypty w MW3 cieszą. Owe skrypty to głównie efektowne pościgi, eksplodujące czołgi czy tonące lotniskowce. To gra akcji. Musi być pełno skryptów. Ale A:CM powinno być horrorem. Chciałbym, aby pojawiały się misje pełne akcji bez szału ze skryptami, ale głównie chodzi mi o horror. Ciemne korytarze, Xenomorphy pojawiające się za każdym razem w najmniej spodziewanym miejscu i momencie ( losowość, brak skryptów!!! ), kapiąca woda, klimatyczna muzyka, jakieś dziwne dźwięki... Ten trailer powinien być istotą co najmniej 80% gry - http://www.youtube.com/watch?v=8cFMMQie5RU. Podłączyłem do laptopa słuchawki, zamknąłem drzwi, wyłączyłem światło ( o północy ) i puściłem ten filmik. Byłem przerażony i oglądając to, czułem się jak w raju. Wreszcie gra dla mnie! Xenomorphy, Facehuggery, Jaja i klimat Obcego - po prostu raj. A potem taki gameplay...
Pewnie mylę się w wielu sprawach, ale mam nadzieję, że tylko pierwsza misja jest pełna skryptów i nieklimatyczna. Oby gra okazała się hitem, ale na razie nie wygląda to zbyt dobrze...
Wiem, że chaotycznie napisane, ale chyba wiadomo o co chodzi.
P.S. Miket, możesz skomentować kolejną część mojego opowiadania? Jestem ciekaw Twojej opinii Smile
2012-01-19 11:13:37
Dill-On

Major

Cytat:

Wiem, że chaotycznie napisane, ale chyba wiadomo o co chodzi.

BARDZO chaotycznie.

Nie wiem po co przytaczasz przykład Call Of Duty, skryptów, zombie...

jak w gruncie rzeczy chyba najbardziej chodzi Ci o BRAK KLIMATU.
Nie trzeba było tak od razu?

Ja już gdzieś czytałem że niestety (Exclamation) gra nie będzie skupiała się na budowaniu napięcia, tylko na akcji.
Może dlatego trailer mnie tak nie zniesmaczył (wiedziałem co mnie czeka).
Szkoda że twórcy chcą stawiać na akcje, bo AVP2 słynęło z tego że faktycznie potrafiło przerażać i dzięki temu po grę sięgali nie tylko fani filmowej sagi.
Gra zbierała pozytywne recenzje po premierze, dobrze pamiętam.
Chciałbym żeby A:CM powtórzyło ten sukces, ale jak będzie w praktyce to się dopiero okaże.

Cameron tworząc "ALIENS" też kładł nacisk na akcję i film chyba dużo na tym nie stracił Wink

[img]http://www.mediafire.com/convkey/6eb7/v2c5f7k7bdcvkhcfg.jpg[/img]
2012-01-19 11:32:17
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 7280383 Odpowiedz z cytatem
TrapsMaster

Second Lieutenant

Nom, film jest świetny, klimatu w nim nie brak i Obcy mimo wszystko nie są mięsem armatnim. Mam nadzieję, że z A:CM będzie podobnie.

Ostatnio zmieniony przez TrapsMaster dnia 2012-01-20 12:57:06, w całości zmieniany 1 raz
2012-01-19 12:38:03
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

Przede wszystkim CoD2 podałem jako przykład - pierwszy który mi przychodzi do głowy bo w tej części pamietam ze wielokrotnie próbowałem przejsc pewien odcinek tak by wszyscy przezyli i mimo tego ze biegłem pierwszy, mimo tego ze nazisci strzelali tylko we mnie to i tak pobratymcy gineli. Seria CoD to nie tylko oskryptowane wybuchy - to tez brak losowosci przeciwnikow, brak losowosci w ich uzbrojeniu, ich liczbie i ich ustawieniu. Po kilkukrotnym przejsciu danej misji WIESZ ze ten gosc tam BEDZIE. Tak jest w KAZDEJ czesci CoD. Misje w Czernobylu w MW i MW2 mozna przejsc z zamknietymi oczami po kilku razach. Co nie zmienia faktu ze to swietne misje i swietne gry. Inna sprawa, że jesteś w stanie zauważyć skrypty w gameplay'u bez możliwości zagrania w tę misję bądź obejrzenia drugiego filmiku z tej samej misji, bo sytuacje w stylu "królowa pojawia sie dopiero jak wejdziesz do hangaru" są odentyczne do "statek wybucha jak wejdziesz do pomieszczenia X".
2012-01-19 12:56:27
Corvax
Hell awaits...

Lieutenant Colonel

Jak ja nienawidzę skryptów i jak ja nienawidzę Call of Duty...

Czasy Quake'ów i pierwszego AvP wróćcie!
2012-01-19 19:29:32
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odpowiedz z cytatem
TrapsMaster

Second Lieutenant

MIKET napisał:
brak losowosci w ich uzbrojeniu

Z tym się nie zgodzę, za każdym razem wrogowie mają albo inną broń, albo tę samą, ale z z celownikiem ACOG/Kolimator/Holograficzny lub z podczepianą strzelbą 40mm/granatnikiem 40mm, a czasami nawet z tłumikiem. Tak było już w MW2. W Black Opsie chyba nie ( nie przypominam sobie jakiejś szczególnej losowości ), a w MW3 różnorodność jest jeszcze większa.
2012-01-20 13:01:32
Zoltan Keresz
Nope.

Second Lieutenant

Może skończmy ten offtop np. CoD bo to jak prowadzić dyskusję na temat wyższości lodówki nad zamrażarką. Przecież FPS-y to nie otwarte RPG-i w stylu TES, gdzie nikt nas do niczego nie zmusza, nie gani, nie mamy żadnego limitu czasu. FPS-y od zarania były liniowe i oskryptowane, ale nadrabiały to ciekawą i wciągającą fabułą. Oczywiście czasami pojawiały się tytuły które łączyły idee wolności i niewielkiej ilości skryptów z FPS (np. seria Stalker czy RAGE), ale oferowały także klimat i fabułę.

Problemem dzisiejszych gier typu FPS jest fakt, iż tryb SP (z całą swoją otoczką fabularno-klimatyczną) stanowi jak gdyby dodatek/tło do trybu multiplayer. Najlepszym przykładem jest nowy Battlefield - genialny multi i przeciętna kampania czy nowy Mechwarrior gdzie twórcy zrezygnowali z trybu dla pojedynczego gracza na rzecz multika (gra nazywa się Mechwarrior: Online).
2012-01-20 17:07:34
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Dwudyszny Odpowiedz z cytatem
TrapsMaster

Second Lieutenant

We wszystkich Battlefieldach tyle się dzieje na multi, że mogą sobie pozwolić na kiepską kampanię.
2012-01-20 20:41:22
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

TrapsMaster napisał:
MIKET napisał:
brak losowosci w ich uzbrojeniu

Z tym się nie zgodzę, za każdym razem wrogowie mają albo inną broń, albo tę samą, ale z z celownikiem ACOG/Kolimator/Holograficzny lub z podczepianą strzelbą 40mm/granatnikiem 40mm, a czasami nawet z tłumikiem. Tak było już w MW2. W Black Opsie chyba nie ( nie przypominam sobie jakiejś szczególnej losowości ), a w MW3 różnorodność jest jeszcze większa.

Szaleństwo. W MW3 nie grałem, ale w MW2 raz, że tego nie zauważyłem, a dwa, że na 100% nie "za każdym razem".

Oprócz tego w swoim ostatnim poście sobie odpowiedziałeś na pytanie "czemu możemy mieć kiepską fabułę a A:CM". Możliwe że tryb kooperacji zmiażdży.
2012-01-21 09:32:51
TrapsMaster

Second Lieutenant

Jedno słowo - oby
2012-01-21 13:36:50
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

Jest i nowy trailer. Musze przyznać, że zajebisty. Raz że Obcy a dwa, że muzyka - imho najlepszy kawałek sci-fi od paru lat Smile
http://www.youtube.com/watch?v=cMhpFpJSwgA
2012-01-27 19:27:24
Dill-On

Major

Co do muzyki to się zgodzę - genialna!

Dodam jeszcze od siebie że grafika w tym trailerze... coś cudownego Exclamation
W momencie kiedy kamera ukazała co się dzieje pod podłogą... a tam pełzający obcy niczym w "ALIENS"...
TAK BARDZO REALISTYCZNIE WYGLĄDAJĄ!

Masterpiece

2012-01-27 20:37:18
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 7280383 Odpowiedz z cytatem
MIKET
The Great Cornhollio!

Lieutenant Colonel

Clint'a Mansell'a słucham bardzo często, najczęściej właśnie ten utwór, kompozytor geniusz, Jerry Goldsmith XXI wieku.
2012-01-27 20:54:07
LUPUS

Corporal

Whoah! Świetny ten trailer! Czegoś takiego się nie spodziewałem, jak najbardziej na plus:)
2012-01-27 21:00:18
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 1584572 Odpowiedz z cytatem
Dill-On

Major

A ja właśnie czegoś takiego się spodziewałem Wink
Był moment, że zwątpiłem w moje wyobrażenia dotyczące gry - myślałem że jużbędzie nie będzie taka genialna, tylko bardzo dobra.
Widać jednak, że jest szansa na coś więcej Smile

2012-01-27 21:25:26
TuReK
Weyland Yutani CEO

Captain

A jednak można nabrać stare misie na sztuczny miód, hehe.

Była tam chociaż sekunda gameplayu?
2012-01-28 08:32:59
Galeandir

Sergeant

No właśnie, trailer oczywiście świetny, aż chce się obejrzeć raz jeszcze, jednak samej gry w nim niewiele. Jeśli cała gra będzie jak ukazany wcześniej gameplay, to niezbyt ciekawie, ale miejmy nadzieję, że ten ułamek treści to tylko wierzchołek góry lodowej, głębiej ukrywającej całkiem ujmującą rozgrywkę z klimatem i szczyptą grozy. Ech, marzenia...
2012-01-28 09:15:43
Zobacz profil autora Wyślij email Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora 39982255 Odpowiedz z cytatem
Strona: Poprzednia  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 33, 34, 35  Następna Tematy    Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu